flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Залишено в силі ухвали слідчого судді про взяття під варту підозрюваних у викраденні нафтопродуктів у особливо великих розмірах

17 липня 2017, 09:20

Апеляційний суд Сумської області залишив в силі ухвали слідчого судді, якими застосовано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою стосовно громадянин К. та Б. Особи підозрюються у крадіжках нафтопродуктів у особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 185 КК України).

Колегією суддів апеляційного суду не змінено і розмір застави, визначеної слідчим суддею:

  • підозрюваному К. - у розмірі 400 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що дорівнює 649 600 грн.
  • підозрюваному Б. – у розмірі 200 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що дорівнює 324 800 грн.

У своїй ухвалі колегія суддів Апеляційного суду зауважує, що Європейський суд з прав людини неодноразово підкреслював, що наявність підстав для тримання особи під вартою має оцінюватися в кожному кримінальному провадженні з урахуванням його конкретних обставин.

А оскаржуване рішення слідчим суддею прийнято із дотриманням вимог національного та міжнародного законодавства. Зокрема, підозра щодо осіб була висунута обґрунтовано – це підтверджують протоколами обшуків, показаннями свідків тощо. Крім того, існує цілком реальна загроза того, що особи, яким оголошено про підозру, будуть переховуватися від правоохоронних органів, оскільки у разі доведення їхньої вини їм загрожує ув’язнення строком від 7 до 12 років. Також можливі ризики знищення речей і документів, які мають значення для встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, та вчинення незаконного впливу на інших учасників кримінального провадження з метою введення слідства в оману.

Також колегія суддів погодилася із визначеними слідчим суддею розмірами застави, вважає їх розумними, справедливими та визначеними в суворій відповідності із вимогами законодавства.

Інформаційно: громадяни К. та Б., підозрюються у тому, що за попередньою змовою з іншими невстановленими особами, вчинили викрадення нафтопродуктів з трубопроводу НГВУ «Охтирканафтогаз» ПАТ «Укрнафта» напрямком Козіївка – Лутищі у особливо великих розмірах шляхом облаштування несанкціонованої «врізки» в маршрут вказаного трубопроводу.