flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом задоволено скаргу адвоката громадянина Ч.

11 серпня 2017, 08:15

09 серпня 2017 року слідчим суддею постановлено ухвалу, якою задоволено скаргу адвоката громадянина Ч., скасовано рішення прокурора Сумської області щодо вручення підозри громадянину Ч. у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 357 (умисне приховування офіційного документа), ч.ч.1, 4 ст. 358 (підроблення та використання завідомо підробленого документа) та ст. 3661 (декларування недостовірної інформації) КК України. Та зобов’язано уповноважену особу прокуратури Сумської області вчинити дії щодо виключення відомостей по даному факту з ЄРДР.

10 серпня 2017 року оголошено повний текст ухвали.

З мотивувальної частини ухвали слідчого судді вбачається, що громадянин Ч. є депутатом обласної ради, тобто особою, стосовно якої ст. 481 КПК України встановлює певні особливості здійснення письмового повідомлення про підозру, а саме: складання такого письмового повідомлення і вручення його Генеральним прокурором України, його заступником або керівником регіональної прокуратури.

Натомість, слідчим суддею було встановлено, що письмове повідомлення громадянину Ч. було складено та підписано прокурором Сумської області, тобто належною посадовою особою, але здійснення вручення письмової підозри гр.. Ч. та роз’яснення його прав – прокурор Сумської області передоручив слідчому прокуратури, що не відповідає вимогам КПК.

За таких обставин, слідчий суддя дійшов висновку, що належним чином підозра від 20 липня 2017 року громадянину Ч. не вручена.

Крім того, слідчий суддя звернула увагу, що ухвалою слідчого судді, яка постановлена 27 липня 2017 року, було відмовлено в обранні відносно громадянина Ч. запобіжного заходу саме через недотримання процедури вручення письмової підозри.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.