flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом відсторонено від посади та обрано запобіжний захід податківцю, підозрюваному в корупційному злочині

01 вересня 2017, 16:06

01 вересня 2017 року слідчим суддею відсторонено від займаної посади та обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту із забороною залишати житло в період часу з 21:00 год. до 07:00 год. працівнику Державної податкової інспекції у м. Суми, громадянину Р. Особа підозрюється у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди (ч.3 ст. 368 КК України) та несанкціонованому збуті інформації з обмеженим доступом (ч. 1 ст. 361-2).

Також на підозрюваного покладено наступні обов’язки:

  • носити електронний засіб контролю;
  • не відлучатися із м. Суми без дозволу слідчого, прокурора, суду;
  • повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи;
  • утриматися від спілкування зі свідком.

Заслухавши учасників розгляду клопотання, дослідивши надані матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що на час розгляду клопотання більш м’які запобіжні заходи, ніж домашній арешт, не здатні в повній мірі запобігти ризикам, доведеним стороною обвинувачення.

Громадянин Р. підозрюється у вчиненні тяжкого корупційного злочину, за який законом передбачене покарання у виді позбавлення волі строком до 10 років, який вчинив шляхом використання своїх службових можливостей, а тому наявні достатні підстави вважати, що він може незаконно впливати на свідка, ухилятися від виконання процесуальних обов’язків та іншим чином перешкоджати кримінальному провадженню.

В той же час суд вважає недоведеним існування ризику можливості продовження вчиняти злочину, оскільки в обґрунтування цього не надано жодних доказів.

Судом також враховано, що підозрюваний Р. має постійне місце роботи та постійне місце проживання, позитивно характеризується, має на утриманні 2-х малолітніх дітей, проживає разом з батьками похилого віку з наявністю захворювань а тому з врахуванням всіх обставин слідчий суддя вважає необхідним клопотання задовольнити частково, застосувати до підозрюваного запобіжний захід у вигляді домашнього арешту з забороною залишати житло у період доби з 21:00 год. до 07:00 год., так як це дасть можливість утримувати сім’ю, з покладенням обов’язків, зазначених у клопотанні.

Доведеними суд вважає також і наявність ризику щодо можливості негативно вплинути на процес розслідування, пов’язаного з його перебуванням підозрюваного на посаді, а саме можливості впливу на свідка та іншим чином перешкоджати кримінальному провадженню.

Слідчий суддя дійшов висновку про те, що без застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення громадянина Р. від посади, у даному кримінальному провадженні неможливо забезпечити швидке, повне та неупереджене досудове розслідування.

Строк дії ухвали в частині застосування запобіжного заходу та покладення на підозрюваного обов’язків встановлено до 17 год. 00 хв. 28 жовтня 2017 року, а ухвали про відсторонення від посади - до 30 жовтня 2017 року включно.

Ухвали можуть бути оскаржені в апеляційному порядку протягом п’яти днів.

Інформаційно: інспектор Державної податкової інспекції у м. Сумах Головного управління ДФС у Сумській області вимагав та одержав у громадянина Я. неправомірну вигоду у сумі 26 тис. гривень за надання інформації з обмеженим доступом щодо юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців із автоматизованої системи ДПІ «Податковий блок».