flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засади використання автоматизованої системи документообігу суду (редакція від 15.07.2016 р.)

ЗАСАДИ ВИКОРИСТАННЯ АВТОМАТИЗОВАНОЇ СИСТЕМИ
ДОКУМЕНТООБІГУ СУДУ ЗАРІЧНОГО РАЙОННОГО СУДУ М. СУМИ
затверджені рішенням зборів суддів від 09.06.2015 р. № 35
Із змінами та доповненнями, внесеними рішеннями зборів суддів
від 16.06.2015 р. № 37
від 26.06.2015 р. № 39
від 09.09.2015 р. № 48
від 21.10.2015 р. №52
від 23.10.2015 р. № 53
від 22.01.2016 р. № 1
від 12.03.2016 р. № 4
від 06.05.2016 р. №  5
від 15.07.2016 р. № 7
 
1. Загальні положення
Засади використання автоматизованої системи документообігу суду (далі Засади) розроблено та затверджено на виконання вимог Положення про автоматизовану систему документообігу суду (далі Положення) за результатами розгляду питань стосовно порядку функціонування автоматизованої системи. У разі внесення змін до Засад використання автоматизованої системи документообігу суду збори суддів Зарічного районного суду м. Суми новим рішенням затверджують відповідні зміни до Засад використання автоматизованої системи документообігу суду.
Засади використання автоматизованої системи документообігу суду (зі змінами та доповненнями) вносяться до автоматизованої системи та оприлюднюються на веб-порталі судової влади України не пізніше робочого дня, що настає після проведення цих зборів.
 
2. Функціональні обов’язки, права користувачів автоматизованої системи 
Функціональні обов'язки, права користувачів автоматизованої системи, надання та позбавлення права доступу до неї в суді визначаються на підставі наказів голови суду відносно суддів суду та керівника апарату суду відносно працівників апарату суду.
 
3. Особливості розподілу справ між суддями
Розподіл судових справ здійснюється в суді в день їх реєстрації, на підставі інформації, внесеної до автоматизованої системи, уповноваженими на підставі наказу керівника апарату особами, відповідальними за здійснення автоматизованого розподілу судових справ за правилами, встановленими Положенням та цими Засадами з урахуванням спеціалізації суддів.
Автоматизований розподіл судових справ за індексом 2-а, пов'язаних із виборчим процесом, процесом проведення референдуму здійснюється без урахування спеціалізації.
Якщо судова справа підлягає розгляду колегією суддів, визначення суддів, що входять до складу колегії проводиться автоматично в загальному порядку згідно з вимогами підпункту 2.3.4 пункту 2.3 Положення та з врахуванням запровадженої спеціалізації.
У разі неможливості продовження розгляду справи одним із суддів-членів колегії (призов на військову службу, відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами, довготривале перебування на лікарняному або у відпустці, закінчення повноважень судді, звільнення з роботи тощо) заміна судді-члена колегії здійснюється автоматизованою системою на підставі мотивованого розпорядження керівника апарату суду (або уповноваженої ним особи) на виконання службової записки головуючого судді або судді, який входить до складу колегії у справі з метою дотримання передбаченого законом строку розгляду цієї справи у порядку, зазначеному в підпункті 2.3.23 пункту 2.3 цього Положення.
Визначення присяжних та народних засідателів відбувається за правилами, встановленими Положенням.
Не розподіляються на суддю, який перебуває в нарадчій кімнаті, справи, що підлягають негайному вирішенню, зокрема:
-          клопотання про проведення обшуку;
-          скарги щодо захисту прав людини – ст. 206 КПК України;
-          заяви про забезпечення позову до надходження позовної заяви;
-          подання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України;
-          подання про примусове проникнення до житла.
У разі якщо на слідчого суддю, у період перебування його в нарадчій кімнаті на строк менше 3-х днів, розподілено клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою особи, строк затримання якої закінчується раніше аніж суддя вийде з нарадчої кімнати – таке клопотання передавати до канцелярії суду для повторного автоматизованого розподілу з метою недопущення порушення строків розгляду справи.
У разі відсутності судді на роботі (відпустка, відрядження, тимчасова непрацездатність тощо) матеріали про адміністративні правопорушення, розподілені на суддю завчасно передавати до канцелярії суду для повторного автоматичного розподілу з метою недопущення пропущення строків притягнення особи до відповідальності.
У випадку тимчасової непрацездатності слідчого судді клопотання, заяви, скарги під час досудового розслідування, що перебувають у його провадженні, передавати до канцелярії суду для повторного автоматизованого розподілу з метою недопущення порушення строків розгляду справи.
У разі надходження заяви про відвід (самовідвід) судді, що входить до складу колегії з розгляду кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення такі заяви розподіляються автоматично між всіма суддями колегії з розгляду цивільних та адміністративних справ.
У разі задоволення заяви про відвід (самовідвід) повторний автоматизований розподіл справ або заміна судді, який входить до складу колегії суддів здійснюється без розпорядження керівника апарату, на підставі судового рішення про відвід судді або заяви про самовідвід, електронний примірник якої зберігається в автоматизованій системі в стані "Оригінал" та засвідчується ЕЦП особи, яка підписала цей документ.
У разі неможливості автоматично сформувати колегію для розгляду конкретного кримінального провадження з суддів, що входять до складу колегії з розгляду кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення, що підтверджується звітом про неможливість розподілу судової справи, на підставі резолюції керівника апарату справа розподіляється без врахування спеціалізації для учасників колегії (суддів-членів колегії, окрім головуючого, який обирається з врахуванням спеціалізації по розгляду кримінальних справ (кримінальних проваджень).
У разі неможливості визначити головуючим у складі колегії суддю з колегії по розгляду кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення з підстав, передбачених п. 2.3.3 Положення про автоматизовану систему документообігу суду, що підтверджується звітом про неможливість розподілу судової справи, на підставі резолюції керівника апарату, на час розподілу конкретного провадження, відповідальною особою апарату суду до складу суддів, уповноважених на розгляд кримінальних справ, включаються також судді з колегії по розгляду цивільних та адміністративних справ, які беруть участь в автоматизованому розподілі відповідно табелю обліку використання робочого часу.
У разі неможливості, з підстав, передбачених п. 2.3.3 Положення про автоматизовану систему документообігу суду, обрати суддю, уповноваженого на розгляд справ відносно неповнолітнього, для розгляду конкретного кримінального провадження, що підтверджується звітом про неможливість розподілу справи, на підставі резолюції керівника апарату розподіл такого провадження здійснюється між всіма іншими суддями, уповноваженими відповідно до вимог КПК України здійснювати кримінальне провадження відносно неповнолітніх та обраними на зборах суддів суду.
 
4. Правила здійснення автоматизованого розподілу судових справ між суддями
Автоматизований розподіл судових справ здійснюється за правилами, встановленими Положенням.
Визначення суддів, які мають повноваження щодо розгляду судової справи на момент автоматизованого розподілу, здійснюється згідно з вимогами підпункту 2.3.3 пункту 2.3 Положення, з врахуванням Засад використання автоматизованої системи документообігу суду та правил поєднання судових справ.
Консультант з кадрової роботи суду щоденно перевіряє актуальність інформації в табелі обліку використання робочого часу суддів в автоматизованій системі документообігу суду та в разі будь-яких змін заносить дані щодо відсутності судді на роботі невідкладно.
Інформація про перебування судді в нарадчій кімнаті заноситься до табеля обліку використання робочого часу суддів, якщо вона триває більше 3-х робочих днів.
Інформація про відгули суддів заноситься до табеля обліку використання робочого часу у вигляді відмітки (І) та окремо до розділу «Інше», а в примітках позначається дата та номер наказу.
 
5.  Розподіл судових справ шляхом передачі раніше визначеному у судовій справі судді
Раніше визначеному в судовій справі головуючому судді передаються:
судові справи, що надійшли для вирішення питання про прийняття додаткового судового рішення, виправлення описок та помилок, роз'яснення судового рішення, повернення судового збору;
судові справи про перегляд заочного рішення;
судові справи, за якими надійшли заяви (клопотання), пов'язані із виконанням судових рішень, передбачені статтями 368 - 373, 378 Цивільного процесуального кодексу України, статтями 117, 119 - 121, 121-2, 122 Господарського процесуального кодексу України, статтями 259 - 264, 267 (крім частини дев'ятої статті 267) Кодексу адміністративного судочинства України, розділом 8 Кримінального процесуального кодексу України, статтею 304 Кодексу України про адміністративні правопорушення;
клопотання про вирішення питання, пов'язаного з виконанням вироку, у судових справах, які розглянуті даним судом;
матеріали кримінального провадження щодо особи, стосовно якої вже здійснюється судове провадження, у випадку, передбаченому частиною другою статті 334 Кримінального процесуального кодексу України;
судові справи про адміністративні правопорушення щодо особи, яка вчинила декілька адміністративних правопорушень;
зустрічні позови та позови третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору у судовій справі, у якій відкрито провадження, що надійшли до суду;
заяви про скасування заходів реагування, застосованих у межах відповідної судової справи;
заяви про відновлення втраченого судового провадження;
заяви про забезпечення позову, доказів.
Клопотання та скарги по одному кримінальному провадженню передаються раніше визначеному слідчому судді.
У разі відсутності раніше визначеного в судовій справі головуючого судді у випадках надходження:
- матеріалів кримінального провадження щодо особи, стосовно якої вже здійснюється судове провадження, у випадку, передбаченому частиною другою статті 334 Кримінального процесуального кодексу України;
- заяв про забезпечення позову, доказів;
- клопотань та скарг по одному кримінальному провадженню,
такі судові справи та матеріали підлягають автоматизованому розподілу між всіма суддями, що мають повноваження на час розподілу з врахуванням визначеної спеціалізації.
У всіх інших вище перелічених випадках судові справи передаються раніше визначеному судді, навіть за відсутності його на роботі. Даний пункт діє до отримання повноважень всіма суддями суду.
Судові справи, що надійшли із судів апеляційної або касаційної інстанцій після скасування ухвал, які перешкоджають подальшому розгляду судової справи (крім ухвал про закриття, припинення провадження), а також ухвал, які не перешкоджають подальшому розгляду судової справи, передаються раніше визначеному у судовій справі головуючому судді, ухвалу яких скасовано чи у провадженні яких перебувала або перебуває судова справа. У разі відсутності судді (відпустка, відрядження, лікарняний тощо), ухвалу якого скасовано такі справи передаються на повторний автоматизований розподіл за розпорядження керівника апарату суду.
 
6. Коефіцієнти складності судових справ 
Виключено
(згідно з рішенням зборів суддів від 15.07.2016 року № 7)
 
7. Коефіцієнт адміністративних посад 
В автоматизованій системі документообігу суду для суддів, які займають адміністративні посади  встановлюються наступні коефіцієнти:
- голова суду – 0,7;
- заступник голови суду – 0,8.
 
8. Спеціалізація суддів з розгляду судових справ 
В суді запроваджено спеціалізацію з розгляду кримінальних справ і справ про адміністративні правопорушення та цивільних і адміністративних справ.
В суді утворено спеціалізовану колегію з розгляду кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення і колегію з розгляду цивільних та адміністративних справ
Також в суді діє спеціалізація із здійснення кримінальних проваджень відносно неповнолітніх та обираються слідчі судді, які здійснюють повноваження з судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні в порядку, передбаченому процесуальним законом
Автоматизований розподіл судових справ між суддями (колегіями суддів) здійснюється з урахуванням спеціалізації суддів, у тому числі спеціалізації зі здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх. За допомогою автоматизованого розподілу визначається також запасний суддя та слідчий суддя.
 
9. Автоматизований розподіл судових справ між суддями після відновлення роботи автоматизованої системи
В разі знеструмлення електромережі суду, виходу з ладу обладнання або комп’ютерних програм чи настання інших обставин, які унеможливлюють функціонування автоматизованої системи та тривають понад п’ять днів такі випадки фіксуються відповідними актами в порядку, передбаченому пунктом 2.3.55 Положення.
У разі настання вище перелічених обставин, розподіл судових справ, які за законом мають розглядатись невідкладно з метою недопущення порушення конституційних прав громадян (судові справи про встановлення або усунення обмежень щодо реалізації права на мирні зібрання, вирішення питання застосування запобіжного заходу у виді взяття під варту, клопотання слідчого, прокурора про забезпечення кримінального провадження, клопотання про проникнення у житло, обшук чи огляд житла, скарги щодо захисту прав людини в порядку ст. 206 КПК України, подання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України в порядку ЦПК України тощо) проводиться керівником апарату (чи особою, що виконує його обов’язки) між всіма суддями, що мають повноваження на час розподілу, з дотриманням принципу черговості надходження справ до суду, в алфавітному порядку прізвищ суддів з урахуванням спеціалізації. 
  Розподіл судових справ за індексом 2-а, пов'язаних з виборчим процесом, в такому випадку проводиться керівником апарату між всіма суддями, що мають повноваження на час розподілу, з дотриманням принципу черговості надходження таких справ до суду, в алфавітному порядку прізвищ суддів без урахування спеціалізації.