flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До чого призводить повідомлення про замінування суду

12 листопада 2019, 15:47

Кожен день в Зарічному районному суді м. Суми насичений подіями:

  • через кожні 20-30 хвилин призначено розгляд справ;
  • кожного дня слухаються «резонансні» справи, які відвідують журналісти та вільні слухачі;
  • часто на екскурсії до суду приходять школярі та студенти.

А сьогоднішній ранок взагалі розпочався з неприємних подій. Близько 9 год. 15 хв. до суду прибули працівники поліції та повідомили, що приміщення суду заміновано. Усі присутні в приміщенні спрацювали на «відмінно» і через 5 хвилин відвідувачі та працівники суду були евакуйовані.

Майже півтори години правоохоронці оглядали будівлю та вибуховий пристрій не було виявлено, і о 10 год. 30 хв. суд відновив свою роботу.

На ці півтори години, що судді та працівники апарату були змушені не працювати, призначено 14 судових засідань, 5 справ відкладено через повідомлення про замінування суду, а розгляд інших – розпочато із запізненням.

Шановні громадяни, Ви повинні розуміти, що неправдиве повідомлення про замінування приміщення суду - це перш за все порушення прав громадян, які звертаються до суду. Адже розгляд справ довелося відкласти. А у зв’язку зі значним навантаженням на суддів, відкладати доводиться на місяць-півтора. Звісно від такого ходу подій не в захваті учасники справ, які сподіваються на якнайшвидше вирішення своїх питань у суді. А ще це стрес для кожної людини, що пов'язаний з переживанням за своє життя та здоров’я.   

Пам’ятайте про те, що повідомляючи про хибний виклик, ви не тільки порушуєте закон, але й ризикуєте життям інших людей.

Згідно зі статтею 259 Кримінального кодексу України завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, – карається позбавленням волі на строк до 6 років. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки або вчинене повторно, – карається позбавленням волі на строк до 8 років.

Порушення статті 183 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Завідомо неправдивий виклик спеціальних служб» тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.