flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Сумах суд оштрафував чоловіка, бо він відмовлявся вдягати маску в суді

30 жовтня 2020, 10:49

26 жовтня 2020 року головним спеціалістом із забезпечення зв’язків із засобами масової інформації Наталією Сидоренко, надано коментар для телеканалу Суспільне:Суми щодо розгляду справи про притягнення до адміністративної відповідальності чоловіка за порушення правил карантину та пербування в приміщенні суду без маски.

«26 жовтня 2020 року суд розглянув адміністративний матеріал, що був складений на чоловіка, який 01 вересня 2020 року знаходився у приміщенні Зарічного районного суду м. Суми без маски (ст. 44-3 КУпАП). На чоловіка накладено штраф у розмірі 17 тисяч гривень. (Сьогодні це 4-те засідання у справі, жодного разу чоловік в судове засідання не з’являвся, про час та розгляд справу був повідомлений належним чином).

Цього ж дня також розглянуто ще один адміністративний матеріал стосовно цього ж чоловіка. Відповідно до протоколу про адміністративне правопорушення, 01 жовтня 2020 у приміщенні Зарічного районного суду м. Суми, тобто у громадській споруді, чоловік перебував без засобів індивідуального захисту. Провадження у цій справі закрито у зв’язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення. На відеозаписі з бодікамер поліцейських, доданому до матеріалів справи, не зафіксовано факт перебування чоловіка у приміщенні суду без засобів індивідуального захисту, а лише зафіксовано його перебування на вулиці біля приміщення суду та пояснення, що його не пускають до приміщення.

На даний час чинною є Постанова КМУ № 641, якою Уряд продовжив на всій території України дію карантину до 31 грудня 2020 р. Дана постанова вказує, що на період дії карантину забороняється перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, що закривають ніс та рот.

На виконання даної Постанови наказом голови суду також заборонено перебування в приміщенні суду без вдягнутих засобів індивідуального заходу. Відповідні інформаційні таблички є на кожному поверсі суду

Задля забезпечення кожному доступу до правосуддя Зарічний районний суд м. Суми працює в штатному режим.

В той же час ми вживаємо усіх можливих заходів з метою запобігання поширенню коронавірусу COVID-19:

  • вологе прибирання приміщень з використанням дезінфікуючих засобів;
  • провітрювання та кварцування робочих кабінетів, коридорів, залів судового засідання;
  • на першому поверсі приміщення, біля посту охорони, громадяни можуть скористатися дезінфектором для рук. Якщо навіть хтось забув маску – працівники охорони вам її нададуть.

В той же час, і на нашому сайті і в соціальних мережах ми постійно роз’яснюємо громадянам як звернутися до суду навіть перебуваючи вдома:  це і

  • підсистема "Електронний суд";
  • офіційна електронна пошта та пошта суду. Якщо необхідно просто уточнити інформацію – можна просто зателефонувати до суду.

Щоб мінімізувати спілкування громадян між собою та працівниками суду - на першому поверсі приміщення суду встановлено скриньку, в якій громадяни можуть залишити свої позовні заяви, клопотання по справам, заяви та інші документи, що стосуються розгляду справ, які в подальшому будуть зареєстровані та опрацьовані;

В першу чергу такі заходи покликані убезпечити відвідувачів суду. Тож прохаємо з розумінням ставитися до тимчасових обмежень та наголошуємо, що в умовах пандемії COVID-19 суворе дотримання протиепідемічних правил є запорукою особистої безпеки кожної людини, відвідувачів та працівників суду.

Нажаль працівники суду також хворіють. Зараз на лікарняному із підтвердженим захворюванням на COVID перебуває 2 особи, ще 5 осіб уже перехворіли, отримали негативний результат тестування та повернулися до роботи.

З 11 березня по 23 жовтня цього року до суду надійшло 235 адміністративні матеріалів за порушення правил карантину. Усього розглянуто 191 справу, з яких на 36 осіб накладено штраф. Розмір штрафу 17000.» - сказала Наталія Сидоренко.

Матеріал можна переглянути на телеканалі Суспільне:Суми за посиланням: https://bit.ly/2HRIfCs.