flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо розгляду клопотань про продовження строку дії запобіжних заходів підозрюваним у розбійному нападі

29 грудня 2020, 09:11

28 грудня 2020 року мною, головним спеціалістом із забезпечення зв’язків із засобами масової інформації Наталією Сидоренко, надано коментар для телеканалу Суспільне:Суми щодо продовження строку дії запобіжних заходів підозрюваним у розбійному нападі 24 жовтня 2020 року на родину в м. Кролевець Сумської області.

«На даний  час здійснюється досудове розслідування кримінального провадження за фактом розбійного нападу 24 жовтня 2020 року на родину в м. Кролевець Сумської області.

До суду подано 2 клопотання про продовження двом підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Стосовно одного з підозрюваних суд продовжив строк тримання під вартою без визначення розміру застави до 25 січня 2021 року включно. Оскільки особа після вчинення злочину втекла та деякий час переховувалася. Тому на момент розгляду клопотання слідчий суддя дійшла висновку, що ризики, які існували на момент обрання запобіжного заходу, не зменшилися і належна процесуальна поведінка підозрюваного не зможе бути забезпечена застосуванням більш м’якого запобіжного заходу.

Щодо іншого підозрюваного, то в ході розгляду клопотання про продовження тримання під вартою стороною захисту було подано клопотання про зміну запобіжного заходу на цілодобовий домашній арешт.

За результатами розгляду у задоволенні клопотання прокурора про продовження тримання під вартою було відмовлено. Водночас задоволено клопотання захисту та змінено підозрюваному запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт з покладенням наступних обов’язків:

  • носити електронний засіб контролю;
  • прибувати до слідчого, слідчого судді, суду по першому виклику;
  • не відлучатися за межі визначеного місця проживання без дозволу слідчого, прокурора або суду;
  • повідомляти слідчого, прокурора чи суд, про зміну свого місця проживання чи роботи;
  • утримуватися від спілкування з потерпілими, свідками, іншим підозрюваним у кримінальному провадженні;
  • здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну.

В ході розгляду справи слідчим та прокурором не було доведено, що застосування більш м’якого запобіжного заходу не забезпечить належної процесуальної поведінки підозрюваного.

Водночас стороною захисту надані документи, які вказували на існування у підозрюваного міцних соціальних та сімейних зв’язків, позитивної характеристики з місця проживання,

Тому такі дані щодо особи у сукупності зі змістом слідчих та процесуальних дій, які залишилось провести органу досудового розслідування, дали підстави вважати, що більш м’який запобіжний захід у виді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного засобу контролю зможе забезпечити належну процесуальну поведінку підозрюваного» - сказала Наталія Сидоренко.

Матеріал можна переглянути на телеканалі Суспільне:Суми за посиланням: https://bit.ly/3pCldjX.