flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо виправдувального вироку від 05 лютого 2018 року у справі стосовно непонвнолітнього, якого обвинувачено в умисному вбивстві та замаху на вбивство

04 грудня 2019, 09:07

03 грудня 2019 року головним спеціалістом із забезпечення зв’язків із засобами масової інформації Наталією Сидоренко надано коментар для телеканалу UA:Суми.

Коментар стосувався виправдувального вироку від 05 лютого 2018 року у справі стосовно непонвнолітнього, якого обвинувачено у закінченому замаху на умисне вбивство, вчинене з хуліганських мотивів та умисному вбивстві, вчиненому з хуліганських мотивів.

«Вирок суду першої інстанції від 05 лютого 2018 року, яким хлопця виправдано у зв’язку із відсутністю в його діях складу злочину, було скасовано апеляційним судом

Хлопця, який був неповнолітнім на момент події, було обвинувачено у закінченому замаху на умисне вбивство, вчинене з хуліганських мотивів та умисному вбивстві, вчиненому з хуліганських мотивів.

Під час судового розгляду вказана кваліфікація не знайшла свого підтвердження та суд вважав, що його дії слід кваліфікувати за ст. 118 КК України – умисне вбивство, вчинене при перевищенні меж необхідної оборони.

Проте кримінальній відповідальності за ст. 118 КК України підлягають особи яким до вчинення злочину виповнилося 16 років (ст. 22 КК України), але на час вчинення вказаного кримінального правопорушення, хлопцеві виповнилося лише 15 повних років і відповідно він не є суб’єктом злочину, відповідальність за який передбачено ст. 118 КК України.

За таких обставин суд був   позбавлений можливості перекваліфікувати його дії на ст.118 КК України, оскільки на час вчинення вказаного злочину йому виповнилося повних 15 років, та той же час в його діях відсутній склад злочину передбачений ч.2 ст.15 п.7 ч.2 ст. 115, п.7 ч.2 ст. 115 КК України і він підлягає виправданню за вказаними статтями» - сказала Наталія Сидоренко.

Відеосюжет можна переглянути на телеканалі UA:Суми за посиланням: https://suspilne.media/2617-u-sumah-do-vosmi-rokiv-za-gratami-zasudili-unaka-obvinuvacenogo-u-vbivstvi/.