flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо розгляду клопотання в рамках кримінального провадження по факту побиття головного редактора газети "Панорама"

28 квітня 2014, 08:12
            28.04.2014 року Зарічний районний суд м.Суми звернувся до прокурора Сумської області Петрова В.Г. з листом, в якому просив вжити заходів, аби унеможливити некоректні висловлювання на адресу суду та не допускати повідомлення посадовими особами прокуратури інформації, яка не відповідає дійсності.
            Приводом до такого звернення було розміщення на веб-сайті прокуратури Сумської області статті під назвою «Суд блокує розслідування злочину стосовно головного редактора газети «Панорама», в якій повідомлено про направлення та результати розгляду слідчим суддею Зарічного районного суду м. Суми клопотання про проведення негласних слідчих дій.
            Зокрема, звернуто увагу прокурора області на те, що норми діючого кримінального процесуального законодавства не дають можливості слідчим звертатись до місцевих судів з клопотаннями про надання дозволу на проведення негласних слідчих дій, оскільки це є компетенцією суду апеляційної інстанції.
            Крім того, зазначено, що до Зарічного районного суду м.Суми надходило лише одне клопотання в рамках кримінального провадження, яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань по факту побиття головного редактора газети «Панорама», і воно стосувалось вжиття заходів забезпечення кримінального провадження, а не проведення слідчих дій. Інших клопотань в рамках зазначеного кримінального провадження до слідчих суддів Зарічного районного суду м.Суми не надходило.
            Разом з цим, повідомлено, що підставою для відмови в задоволенні поданого клопотання стало те, що воно не містило достатніх доводів, а також не відповідало вимогам КПК України.
            Звернуто увагу прокурора і на те, що вжиття заходів забезпечення кримінального провадження є не єдиним і не основним засобом, завдяки якому можна виконати завдання кримінального провадження. До того ж, відмова слідчого судді в задоволенні клопотання не перешкоджає органам досудового розслідування проводити інші гласні чи негласні слідчі (розшукові) дії або звертатись з відповідним клопотанням повторно, усунувши вказані суддею недоліки.
            Оскільки некоректні висловлювання та необґрунтовані звинувачення на адресу суду та судді призвели до дестабілізації обстановки в нашому місті та спровокували організацію масового пікету, то вищезазначена інформація не повинна залишатись без уваги прокурора області та належного реагування, бо «ні в якому разі органи прокуратури Сумської області та її посадові особи, виконуючи завдання та здійснюючи функції, визначені законодавством, не повинні вдаватись до дій чи висловлювань, які підривають довіру до Зарічного районного суду м. Суми та судової гілки влади в цілому, безпідставно завдавати удару по іміджу суду, створювати загрозу утвердженню принципу верховенства права, підривати основи правопорядку, дестабілізувати громадянське суспільство та порушувати спокій в нашому місті» - йдеться у зверненні.