flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики розгляду слідчими суддями клопотань про застосування заходів забезпечення

05 травня 2014, 14:17
            Узагальнення судової практики розгляду слідчими суддями Зарічного районного суду м.Суми клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження відповідно до розділу ІІ Кримінального процесуального кодексу
в І кварталі 2014 року
 
            В квітні 2014 року Зарічним районним судом м.Суми проведено узагальнення судової практики розгляду слідчими суддями клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, а саме: щодо здійснення приводів; накладення грошового стягнення; тимчасового обмеження у користуванні спеціальним правом; відсторонення від посади; надання тимчасового доступу до речей і документів; тимчасового вилучення майна; арешту майна; затримання особи; обрання запобіжних заходів.
            Узагальненням охоплено І квартал поточного року. Підставою для проведення вказаного заходу стало надходження до Зарічного районного суду м.Суми відповідного узагальнення, яке здійснено Вищим спеціалізованим судом України, а метою - виявлення порушень, про які йдеться в узагальненні ВССУ.
            За наслідками проведеного аналізу виявлено системний підхід суддів до тлумачення норм КПК України, які використовуються під час розгляду клопотань зазначеної категорії, а також широке використання практики Європейського суду з прав людини. Крім того, проведене узагальнення дає підстави стверджувати, що слідчі судді Зарічного районного суду м.Суми при розгляді вказаних клопотань дотримуються встановленого розділом ІІ Кримінального процесуального кодексу України 2012 року порядку обрання, зміни та скасування заходів забезпечення кримінального провадження, практика є однозначною, прийняті за результатами розгляду клопотань ухвали в достатній мірі мотивовані та обґрунтовані, а зауважень, недоліків чи порушень вимог чинного законодавства, про які йдеться в узагальненні ВССУ, - не встановлено.
            Зазначене узагальнення було доведено до відома суддів Зарічного районного суду м.Суми на оперативній нараді, прийнято присутніми до уваги.