flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом розглянуто справу за обвинуваченням чоловіка в організації та готуванні насильницьких дій стосовно двох народних депутатів України

18 листопада 2021, 16:40

Сьогодні, 18 листопада 2021 року, суд задовольнив клопотання обвинуваченого та його захисника про закриття кримінального провадження.

Стороною захисту було заявлено клопотання про закриття кримінального провадження, на думку захисника, прокурор звернувся до суду з обвинувальним актом після закінчення строків досудового розслідування.

Прокурори заперечували проти закриття провадження, стверджували, що обвинувальний акт було передано до канцелярії прокуратури, а останніми – кур’єру для доставки до суду 01.07.2020 року, тобто у останній день строку досудового розслідування. За таких обставин вважають, що підстави для закриття провадження у справі відсутні. Тому просили у задоволенні клопотання сторони захисту відмовити.

В даному випадку прокурор, склавши обвинувальний акт 26.06.2020 року в межах строку досудового розслідування, але звернувся з таким обвинувальним актом до суду лише 03.07.2020 року, тобто поза межами строку, визначеного ст. 219 КПК, то суд вважає клопотання сторони захисту вмотивованим, а доводи прокурора про те, що органом досудового розслідування жодних порушень строків досудового розслідування, зазначених у ст. 219 КПК України не допущено, необґрунтованими.

При цьому суд послався на судову практику ВС, який  у своїх рішеннях неодноразово звертав увагу, зокрема органів досудового розслідування і органів прокуратури, на ситуацію коли прокурор склав або затвердив обвинувальний акт у межах строку досудового розслідування, але направив його до суду поза межами визначених у ст.219 КПК строків, то це безальтернативна підстава для закриття судом кримінального провадження відповідно до положень п.10 ч.1 ст.284 КПК.

Ухвала не набрала законної сили та може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом семи днів з дня її оголошення.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за № 591/4099/20.