flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спрощено порядок повернення помилково сплаченого судового збору для фізичних та юридичних осіб

17 січня 2022, 16:40

Раніше фізичним та юридичним особам для того, щоб повернути помилково сплачений судовий збір в національній валюті, необхідно було спочатку звернутися до суду, на рахунок якого був сплачений такий судовий збір, із заявою про видачу відповідного подання і лише після його отримання в суді – самостійно звертатися до головного управління Казначейства для отримання коштів. То з початку 2022 року ця процедура значно спростилася: фізичній або юридичній особам достатньо лише звернутися до суду із заявою, а суд вже сформує подання і  направить його до головного управління Казначейства.

Ці нововведення пов’язані із змінами, які були внесені наказом Міністерства фінансів України від 08.12.2021 року №647 до Порядку повернення (перерахування) коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів.

Втім збільшилися і вимоги до заяви, яка подається до суду, зокрема, обов’язково треба вказувати: найменування та місцезнаходження банку, в якому відкрито рахунок отримувача коштів; IBAN, на який повертаються кошти в національній валюті; номер карткового рахунка отримувача коштів (за наявності). Разом із заявою про повернення коштів з бюджету платником подається до суду оригінал або копія документа на переказ, або паперова копія електронного розрахункового документа, які підтверджують перерахування коштів до бюджету.

Для судів же на цьому зміни, в процедурі повернення помилково сплаченого судового збору, не закінчилися: форма подання викладена в новій редакції і подається воно судом в електронному вигляді через систему дистанційного обслуговування «Клієнт казначейства – Казначейство». Втім  до 31.03.2022 року діє перехідний період, а тому можлива подача судом подання до головного управління Казначейства в паперовому вигляді, але вже за новою формою.

Зразок заяви про повернення помилково сплаченого судового збору на рахунок Зарічного районного суду м. Суми можна знайти на сайті Зарічного районного суду м. Суми в розділі Громадянам -Зразки заяв та після заповнення передати для реєстрації в кабінет №301 (3 поверх).

Також, додаткову інформацію можна дізнатися за номером: (0542) -60-04-53 або звернутися за адресою: м. Суми, вул. Академічна,13, каб. 312 (3 поверх).