flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Суд роз'яснює»: Як скасувати судовий наказ?

24 лютого 2023, 16:02

В черговому випуску інформаційно-роз'яснювальної рубрики «Суд роз'яснює» розповідаємо про скасування судового наказу.

Якщо Ви отримали судовий наказ про стягнення заборгованості, та незгодні з даним рішенням, але не знаєте як діяти далі?

Тоді читайте ...

Судовий наказ - особлива форма судового рішення, про стягнення з боржника грошової суми або витребування майна за заявою особи, якій належить право такої вимоги. Судовий наказ одночасно є виконавчим документом.

Судовий наказ про стягнення аліментів скасуванню не підлягає.

Зверніть увагу, що у Вас є 15 днів з дня отримання копії судового наказу, тому слід поспішати із подачею заяви про скасування судового наказу, щоб не пропустити строк.

Акцентуємо: заява про скасування судового наказу подається до суду, який його видав.

У разі подання неналежно оформленої заяви про скасування судового наказу суддя постановляє ухвалу про її повернення без розгляду не пізніше двох днів з дня її надходження до суду. А тому перед написанням заяви про скасування судового наказу доцільно ознайомитись зі зразком, який Ви  можете знайти на сайті суду в розділі Громадянам підрозділі Зразки заяв за посиланням https://bit.ly/3KtwgJK

Варто зазначити, що за подання заяви про скасування судового наказу Вам необхідно сплатити судовий збір в розмірі 134,20 грн  на рахунок того суду який його видав. І не забудьте приєднати квитанцію про сплату судового збору до самої заяви.

 Нагадуємо, що Ви можете здійснити оплату судового збору online. У розділі «Громадянам» за посиланням: https://bit.ly/3ZhjQKb можливо сформувати квитанцію для його сплати.

Готовий пакет документів необхідно подати до канцелярії суду (якщо це Зарічний районний суд м. Суми, то каб. 301) або направити online через електронний кабінет в підсистемі "Електронний суд" https://id.court.gov.ua/

Якщо Ви дізналися про судовий наказ, вже на стадії його виконання, або з інших джерел, але особисто з якихось причин Ви його не отримали  раніше то необхідно звернутися до суду із заявою про видачу копії цього судового  рішення. Після того як ознайомитесь з ним, можете звернутись до суду з заявою про скасування судового наказу та ще із  заявою про поновлення пропущеного строку.

Якщо у Вас залишились питання, то можете скористатися юридичною консультацією. Представник центру безоплатної правової допомоги перебуває в Зарічному районному суді м. Суми кожної п’ятниці з 13-00 год до 15-00 год на 2 поверсі в кабінеті архіву суду та надасть роз’яснення на Ваші питання.