flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Використання Зарічним районним судом м. Суми новітніх технологій у роботі

19 січня 2015, 16:36
Можливість проведення судового засідання в режимі відео конференції передбачена кримінальним процесуальним кодексом України (ст.336 КПК), цивільно-процесуальним кодексом України (158-1 ЦПК) та кодексом адміністративного судочинства (122-1 КАС).
Рішення про здійснення дистанційного судового провадження суд може прийняти за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи іншого учасника кримінального провадження, цивільного або адміністративного процесу, про що, в обов’язковому випадку, постановляє ухвалу.
Такою можливістю Зарічний районний суд м. Суми почав користуватись з вересня 2013 року. В суді встановлено 2 системи відеоконференцзв’язку та ще 1 система встановлена в кабінеті – так звана кімната для допиту свідка
Протягом 2014 року у суді дистанційно проведено 114 судових засідань в режимі відеоконференції, з них 33 – з іншими судами, 81 – з установами Державної пенітенціарної служби України.
Також, у Зарічному районному суді м. Суми запроваджено послугу надсилання SMS - повідомлення учасникам судового процесу.
Процедура полягає у наступному: судові повістки про виклик до суду надсилаються судом учаснику судового процесу (кримінального провадження) у вигляді SMS-повідомлення на його номер мобільного телефону. Надсилання таких повісток здійснюється у відповідності до статті 135 Кримінального процесуального кодексу України та частини 6 статті 74 Цивільного процесуального кодексу України, якими передбачена можливість інформування учасників процесу за допомогою телефону або іншими засобами зв’язку, що забезпечують фіксацію повідомлення.
Формування тексту судової повістки, облік та її відправка у вигляді SMS-повідомлення здійснюється в автоматизованій системі документообігу суду.
Протягом 2014 року Зарічним районним судом м. Суми таким чином було направлено 674 повістки (що становить 2822 SMS-повідомлення).
Окрім того, з 17 червня 2013 року у суді запроваджено порядок щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу в частині надсилання судом таким учасникам процесуальних документів в електронному вигляді, паралельно з документами у паперовому вигляді (проект «Електронний суд»).

Так, протягом звітного періоду судом в рамках проекту «Електронний суд» було направлено 202 процесуальних документа.