flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оцінка роботи судової системи

29 січня 2015, 15:25
Протягом листопада-грудня 2014 року компанією «Research & BrandingGroup» було проведено дослідження «Оцінка роботи судової системи України».
Дослідження складалося з двох компонентів: загальнонаціонального та спеціалізованого опитування безпосередніх учасників судових розглядів.
«Учасники загальнонаціонального опитування» - все населення України віком 18 років і старше. Респонденти відбиралися за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення 22 областей України за місцем проживання (область), статтю і віком.
«Учасники спеціалізованого опитування» - учасники судових процесів на момент проведення опитування у віці 18 років і старше в 22-х обласних центрах та м Київ (за винятком міст Сімферополь, Севастополь, Донецьк і Луганськ). Респонденти відбиралися за квотною вибіркою, що репрезентує учасників судових розглядів в залежності від спеціалізації суду (загальні, адміністративні та господарські).
Дослідження проводилось у 22-х областях України та м. Київ (за винятком АР Крим, м. Севастополь, Донецької та Луганської областей).
Порівняння даних загальнонаціонального та спеціалізованого опитування.
Довіра до інститутів влади і суспільства.
Рівень довіри населення до судів і судової системи обумовлений ступенем інформованості про роботу судів: учасники спеціалізованого опитування довіряють судам і судовій системі набагато більше (40%), ніж учасники загальнонаціонального опитування (13%). При цьому слід враховувати, що 87% учасників загальнонаціонального опитування ніколи не брали участі в судових розглядах.
Відзначимо, що рівень довіри судам і судовій системі учасників спеціалізованого опитування можна порівняти з рівнем їх довіри до Кабінету міністрів, Інтернету і соціальних мереж, а також ЗМІ.
В той же час, в оцінках учасників загальнонаціонального опитування судова система поряд з міліцією, прокуратурою, великим бізнесом і НБУ / банківською системою відноситься до інститутів, які користуються найменшим довірою.
Законність / обгрунтованість рішень українських судів.
Більше половини учасників спеціалізованого опитування (59%), а також близько половини, осіб, що мають досвід участі в судах - учасників загальнонаціонального опитування (46%) вважають рішення, що приймаються в рамках судової системи законними і обґрунтованими.
Справедливість рішень українських судів.
Більше половини учасників спеціалізованого опитування (53%), а також 42% осіб, що мають досвід участі в судах - учасників загальнонаціонального опитування вважають рішення українських судів справедливими.
Довіра Міністерству юстиції України (Виконавчої службі).
Третина учасників спеціалізованого опитування довіряють Міністерству юстиції (34%), тоді як більше половини - не довіряють (54%).
Якість і своєчасність виконання судових рішень.
Третина учасників спеціалізованого опитування (35%) в цілому задоволені якістю і своєчасністю виконання судових рішень Виконавчої службою України, тоді як більше половини (55%) - в цілому не задоволені якістю і своєчасністю виконання судових рішень Виконавчої службою України.
Вплив якості та своєчасності виконання судових рішень на довіру людей до судів.
Половина учасників спеціалізованого опитування (50%) вважають, що якість і своєчасність виконання судових рішень повністю впливають на довіру людей до судів, оскільки без виконання рішення суду судове рішення не має сенсу, ще 42% респондентів вказують на часткове вплив виконання рішення суду на довіру до нього. Тільки кожен двадцятий учасник спеціалізованого опитування (5%) вважає, що якість і своєчасність виконання судових рішень ніяк не впливають на довіру до судів.
Більш детально з результатами дослідження можна ознайомитися за посиланням:
http://rb.com.ua/rus/projects/omnibus/8998/