flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Триває акція «16 днів проти насильства» 

08 грудня 2023, 14:22

Зарічний районний суд м. Суми нагадує, що з 25 листопада до 10 грудня в усьому світі проводиться акція «16 днів проти насильства» .

Мета акції - привернути увагу громадськості до проблеми насильства в різних його формах, включаючи домашнє насильство, та залучити кожного до подолання цього соціального виклику.

Домашнє насильство є серйозною загрозою для безпеки та благополуччя особистого простору. Воно не має вибору стосовно віку, статі, соціального становища чи етнічної приналежності, тому важливо об'єднати зусилля на всіх рівнях суспільства для його протидії.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» домашнє насильство - діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь тощо.

За 9 місяців 2023 року Зарічним районним судом м. Суми до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства притягнуто - 205 кривдників та накладено адміністративні стягнення, а саме:

  • 178 – штраф;
  • 20  – громадські роботи;
  • 7 – адміністративний арешт.

За цей же період розглянуто 5 кримінальних справ за вчинення домашнього насильства з постановленням вироку:

  • двом обвинуваченим призначалося покарання у виді громадських робіт;
  • також ще в двох випадках суд дійшов висновку, що виправлення обвинувачених можливе лише з призначенням покарання у виді арешту;
  • одному обвинуваченому призначено покарання у виді  обмеження волі строком 2 роки.

Проаналізувавши справи вбачається, що переважає фізичне насильство чи психологічне насильство дорослих дітей над своїми батьками, фізичне насильство над жінками з боку чоловіків або співмешканців.

Якщо Ви зіткнулись з домашнім насильством непотрібно замовчувати,  необхідно реагувати та діяти.

Тож нагадуємо телефони гарячих ліній для звернення за допомогою:

  • Поліція – 102;
  • Національна “гаряча лінія” з питань протидії насильству та захисту прав дитини 0 800 500 335 або 116 123 (з мобільного);
  • «гаряча лінія» з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей - 15 47.
  • для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону +38 (044) 284-19 43 (оплата за тарифами відповідного оператора зв’язку).

Нагадуємо, що на сайті суду, можна знайти зразок заяви про видачу обмежувального припису та зразок звернення до поліції у разі вчинення домашнього насильства.