flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зарічний районний суд м. Суми звітує про впровадження інформаційно-комунікаційних технологій в свою роботу.

05 лютого 2015, 10:08
Одним із шляхів поліпшення організації судочинства є підвищення ступеню інформатизації судів, розширення застосування комп’ютерних технологій і комунікацій, створення на цій базі сучасних і надійних систем відбору, зберігання, використання та поширення даних.
Запровадження та використання новітніх технологій та пов’язаних з цим можливостей автоматизації процесів обробки документів всіляко підтримується керівництвом суду. І хоча на сьогоднішній день комп’ютерна програма «Д-3» має свої недоліки та недоробки, все ж таки не можна не помітити позитивні зміни, що відбулись у цьому напрямку, зокрема: автоматичний розподіл справ, присвоєння номерів, автоматична перереєстрація судових справ, обмін даними між інстанціями, автоматичне формування журналів, побудова звітів, швидка та зручна система пошуку, автоматичне заповнення деяких рядків обліково-статистичних карток тощо.
У суді запроваджено та використовується:
1)обмін електронними документами між судом та учасниками судового процесу, що дозволяє направляти процесуальні документи по справі на електронну адресу учасника судового процесу (за звітний період учасникам проекту було направлено 195 ухвал (постанов, рішень) в електронному вигляді);
2) надсилання судових повісток у вигляді SMS - повідомлень на мобільні телефони учасників процесу (за 2014 рік було направлено 674 повістки у вигляді 2822 SMS).
3) проведення судових засідань в режимі відеоконференцзв’язку (114 с/з в режимі ВКЗ за звітний період);
4) 13715 електронних копій судових рішень було направлено до Єдиного Державного реєстру судових рішень;
5) 3419 документів було отримано на офіційну електронну пошту суду та 880 документів було відправлено судом за допомогою електронної пошти;
6)обмін даними між інстанціями;
7) обмін з прокуратурою карткою досудового слідства;
8) направлення запитів РНОКПП в електронному вигляді.
 
За допомогою автоматизованої системи документообігу суду було побудовано в автоматичному режимі майже всі статистичні звіти. Так, на кінець року вірно рахувалися звіти за формами №1, 1-ОП, 1-1-ОП, 1-Л, 3, 4, 10, 6-8, 2-ВМ, 2-ВП, 2-ВД. З деякими невідповідностями будувалися звіти за формами №№ 1-1, 2-Ц, 2-А.
Налагоджено двосторонній обмін даними з ЄДРСР, тобто суд має можливість не лише відсилати рішення до ЄДРСР з програми «Д-3», а й бачити безпосередньо у програмі дату публікації у реєстрі цього рішення, тобто повноцінно контролювати цей процес.
У 2014 році було запроваджено автоматичне формування журналів судового розгляду справ та матеріалів в КП «Д-3».
Автоматичне формування реєстрів судових справ та матеріалів, переданих для розгляду судді було запроваджено у 2013 році.
Крім того, відпала необхідність щоденного розміщення інформації про справи, що призначені до слухання, оскільки така інформація автоматично розміщується на веб-сторінці суду.
З метою забезпечення кращого доступу громадян до інформації про діяльність судової влади у 2014 році в приміщенні Зарічного районного суду м. Суми на 3-му поверсі було встановлено програмно-апаратний комплекс «Інформаційний кіоск».
За допомогою комплексу відвідувачі суду можуть самостійно переглянути список справ, призначених до розгляду, отримати інформацію про стан розгляду справ, банківські реквізити для сплати судових витрат, здійснити електронний пошук справи за номером, датою призначення або за учасником процесу. З метою спрощення процедури використання кіоску для відвідувачів було окремо розроблено Інструкцію по використанню інформаційного кіоску та призначено відповідальних осіб занадання допомоги відвідувачам суду в його користуванні.
Не можна залишити поза увагою і веб-сторінку суду, яка щоденно оновлюється, наповнюється консультантом суду та головним спеціалістом з інформаційних технологій. Так, протягом 2014 року на веб-сторінці суду на порталі Судової влади було розміщено 528 публікацій.
Зі свого боку, Зарічний районний суд м. Суми всіляко сприяє розповсюдженню інформації про впровадження таких послуг шляхом публікацій в друкованих виданнях, надання інтерв’ю по телебаченню, під час проведення Днів відкритих дверей, екскурсій в суді, під час проведення суддями лекцій в навчальних закладах, шляхом розміщення інформації на веб-сторінці суду, направленням інформаційних листів суб’єктам владних повноважень і просто врученням пам’яток громадянам – відвідувачам суду.
КП «Д - 3», сама по собі, є вельми складним програмним забезпеченням та потребує детального вивчення та роз’яснення порядку роботи з ним працівникам суду, і з цього приводу головним спеціалістом з ІТ систематично проводяться практичні зайняття та постійно ведеться роз’яснювальна робота та надається допомога.
Також Зарічний районний суд м. Суми активно співпрацює з ДП «ІСС», систематично на їх адресу направляються наші зауваження та пропозиції щодо роботи програми, які згодом реалізуються в наступних версіях та «патчах». На жаль оперативність реакції на них залишає бажати кращого, проте результат все таки є. 
На нашу думку, запровадження новітніх технологій, враховуючи достатньо високий рівень інформаційного сервісу осіб, що беруть участь у справі, безумовно позитивно впливає і на імідж суду в цілому, оскільки позитивно впливає на оперативність, доступність, прозорість роботи суду, тому
серед завдань на 2015 рік:
-                                  впроваджувати та широко використовувати новітні технології в роботі суду:
-                                  створити сторінку суду у Фейсбуці;
-                                  проаналізувати можливість та наявність ресурсів щодо створення інтернет – приймальні, де громадяни мали б змогу задавати питання та отримувати відповіді від керівництва та відповідальних працівників суду;
-                                  сприяти подальшому поширенню інформації про наявність таких послуг серед населення.
 
 
                        З повагою, керівництво суду!