flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Головою суду проведено аналіз причин тривалого розгляду цивільних справ

10 березня 2015, 12:57

Головою Зарічного районного суду м. Суми Шелєховою Г.В. проведено аналіз причин тривалого розгляду цивільних справ станом на 01.03.2015 року, не розглянутих понад рік.

Проведення аналізу обумовлено необхідністю вжиття організаційних заходів для усунення причин тривалого розгляду, забезпечення якісного та оперативного розгляду цивільних справ та вдосконалення якості роботи в зазначеному напрямку.

Станом на 01.03.2015 року в провадженні Зарічного районного суду м. Суми перебуває 1 цивільна справа (суддя Грищенко О.В.) не розглянута в строк понад рік, а саме: №2/591/63/14

Серед причин тривалого розгляду справи слід зазначити наступні:

1. Набрання законної сили рішення в іншій справі – провадження було зупинено 21.10.2013 року та лише 25.11.2014 ухвалою суду провадження по справі відновлено. Тобто справа не слухалася більш ніж один рік.

2. Процесуальна поведінка сторін по справі: неодноразові неявки сторони по справі в судове засідання (з цієї підстави справа відкладалася двічі), клопотання позивача про відкладення.

Станом на 01.03.2015 року провадження по справі зупинено, у зв’язку з призначення експертизи.

Вивчивши причини тривалого розгляду справи було встановлено, що всі відкладення розгляду пов’язані з об’єктивними чинниками, які не залежали від дій судді, у провадженні якої вона перебуває, та унеможливлювали прийняття законного та обґрунтованого рішення впродовж розумних строків.

Суддя по наведеній справі вдавалася до всіх можливих заходів для швидкого та вірного вирішення справи.

 

У порівнянні з аналогічним періодом минулого року, у Зарічному районному суді м. Суми станом на 01.03.2014 року перебувало 9 цивільних справ, які були не розглянуті понад 1 рік.

Однією із причин, яка вплинула на скорочення вказаних цивільних справ є тримання на контролі як у суддів так і у керівництва суду таких справ, а також проведення щомісячно аналізу причин тривалого знаходження справ понад один рік у провадженні суддів Зарічного районного суду м. Суми, з подальшим обговоренням результатів проведеного аналізу на зборах суддів.

 

Вказаний аналіз також було обговорено на зборах суддів Зарічного районного суду м. Суми 06.03.15 року та було постановлено продовжити аналізувати причини тривалого розгляду цивільних справ у подальшому.