flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Головою суду проведено аналіз причин тривалого розгляду цивільних справ

06 квітня 2015, 14:10

Головою Зарічного районного суду м. Суми Шелєховою Г.В. проведено аналіз причин тривалого розгляду цивільних справ станом на 01.04.2015 року, не розглянутих понад рік.

Проведення даного аналізу обумовлено необхідністю вжиття організаційних заходів для усунення причин тривалого розгляду, забезпечення якісного та оперативного розгляду цивільних справ та вдосконалення якості роботи в зазначеному напрямку.

Станом на 01.04.2015 року в провадженні Зарічного районного суду м. Суми перебуває 1 цивільна справа (суддя Грищенко О.В.) не розглянута в строк понад рік, а саме - №2/591/1/15.

          Причини тривалого розгляду вказано справи є об’єктивними і не залежать від дій судді,зокрема, можна виділити наступні:

          1. Набрання законної сили рішення в іншій справі – провадження зупинено 21.10.2013 року та лише 25.11.2014 ухвалою суду провадження по справі відновлено. Тобто справа не слухалася більш ніж один рік.

          2. Процесуальна поведінка сторін по справі: неодноразові неявки сторони по справі в судове засідання (з цієї підстави справа відкладалася двічі), клопотання позивача про відкладення.

          3. Проведення по справі експертизи (провадження по справі було зупинено) – направлена на експертизу ухвалою суду від 21.01.2015 року і лише 23.03.2015 року по справі відновлено провадження, тобто справа перебувала в експертній установі більш ніж два місяці.

Суддя по наведеній справі вдавалася до всіх можливих заходів для швидкого та вірного вирішення справи.

Загалом потрібно відмітити, що у Зарічному районному суді м. Суми кількість цивільних справ, які не розглянуті понад 1 рік, скоротилася в рази і порушення вказаного строку не носить систематичного характеру, а трапляються лише поодинокі випадки, які пов’язані з об’єктивними чинниками. Одна із причин, яка вплинула на скорочення таких цивільних справ – це тримання на контролі як у суддів так і у керівництва суду вказаних справ, а також проведення щомісячно аналізу причин тривалого розгляду цивільних справ не розглянутих понад рік, з подальшим обговоренням результатів проведеного аналізу на зборах суддів.