flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Активна інформаційно-просвітницька робота – запорука довіри до судової влади! Аналіз комунікаційної діяльності суду за 2017 рік

05 березня 2018, 10:03

Довіра громадськості до судової влади має важливе значення як гарант ефективної роботи судової системи. А рівень такої довіри є, свого роду, показником ефективності судочинства. На наш погляд вірним кроком, який зробила і продовжує робити судова влада і кожний суд окремо для відновлення довіри, - це демонстрація своєї відкритості.

Така демонстрація відкритості судів має свої позитивні результати, бо як казав письменник Аркадій Давидович, відомий виданням більше 60 тис. афоризмів: «Коли ми говоримо по-людськи, світ перестає гарчати!»

Вже не перший рік колектив Зарічного районного суду м. Суми працює над створенням ефективної системи взаємодії суду із засобами масової інформації та громадськістю. Даний напрямок є одним із головних у нашій роботі.

Пріоритетними в цьому спрямуванні є популяризація роботи суду, взаємодія суду зі ЗМІ, проведення просвітницької роботи серед громадян міста, робота з кадрами з метою підвищення культури спілкування та якості обслуговування громадян. Зарічний районний суд м. Суми у своїй роботі в даному напрямку використовує такі інструменти комунікації як: зустрічі, лекції, бесіди, екскурсії, дні відкритих дверей, модельні судові засідання та правові квести для студентів. 

З метою виявлення позитивних результатів, наявність успіхів чи навпаки недоліків проаналізовано комунікаційну діяльність суду у 2017 році.

Проведення просвітницької роботи

В Зарічному районному суді м. Суми регулярно проводяться дні відкритих дверей та інші заходи, які сприяють підвищенню рівня правової культури та обізнаності серед молоді.

Постійно цільова аудиторія, з якою судді та працівники апарату суду спілкуються з питань діяльності суду чи судової влади, розширюється. На сьогодні основними цільовими аудиторіями в нашому суді є:

1) не фахові групи:

  • школярі молодших, середніх та старших класів;
  • студенти не тільки юридичних вузів та факультетів, а й інших напрямків (наприклад, викладачі, перекладачі тощо);
  • педагоги;

2) фахівці:

  • працівники поліції (в тому числі слідчі);
  • працівники прокуратури;
  • юристи підприємств, установ, організацій;
  • адвокати та їх помічники, а також стажисти адвокатів;
  • працівники Центрів надання безоплатної вторинної юридичної допомоги.

Для кожної із зазначених цільових аудиторій (фахівців та не фахових груп) нашим судом було розроблено певний алгоритм дій, завдяки якому просвітницька робота не стає тягарем, а надає можливість поєднувати цю діяльність без шкоди для основних функцій та завдань суду.

Зарічний районний суд м. Суми активно співпрацює із навчальними закладами, оскільки виховання правової культури у юнаків та дівчат є одним із важливих напрямків комунікаційної стратегії суду. У 2017 році для школярів та студентів було проведено 35 «Днів відкритих дверей». Для кожної вікової групи передбачена і різна програма проведення таких заходів.

  • Для студентів – це відвідування судових засідань; ознайомлення із роботою сайту суду та інформаційного кіоску; можливістю проведення судових засідань у режимі відеоконференції та направлення судових повісток у вигляді sms-повідомлень.
  • Для учнів старших класів – це розповідь про гілки влади та державні символи; про категорії справ, що розглядаються в Зарічному районному суді м. Суми; адміністративну та кримінальну відповідальність неповнолітніх.
  • Для наймолодших (учні 3-5 класів) – це легенда про богиню правосуддя Феміду; розповідь про мантію судді в Україні та інших країнах світу; показ коротеньких відеоматеріалів про символи правосуддя.

Завдяки такій просвітницькій роботі у представників молодого покоління, що відвідують суд або спілкуються з суддями, змінюється думка про роботу суду на кращу та формується правильна, правдива та відповідаюча дійсності точка зору про те, що в суді працюють звичайні люди, які чесно виконують свою роботу й допомагають суспільству. Крім того, хочемо звернути увагу й на те, що позитивність таких просвітницьких заходів для студентів полягає ще і у можливості визначитись із професійною долею.

З метою налагодження дієвої взаємодії з іншими установами, популяризації роботи суду, обговорення та вирішення проблем, що виникають у спільній роботі, керівництво суду є постійним ініціатором проведення зустрічей із фаховою аудиторією: працівники роти поліції особливого призначення ГУНП в Сумській області; адвокати та стажисти адвокатів; присяжні; журналісти; особи, що перебувають на обліку в Сумському міському центрі зайнятості; яким розповідали про особливості вступу на державну службу; слідчі Головного управління Національної поліції України в Сумській області; працівники прокуратури. Всього у 2017 році таких зустрічей було 10.

Також у 2017 році суддями проводилися лекції про роботу суду та лекції за правовою тематикою у вищих та загальноосвітніх навчальних закладах (всього 10).

Цикл інформаційних передач «Про суд» та виступ на радіо

Із 13 квітня 2017 року кожного четверга, на телеканалі UA:Суми, виходила передача «Про суд». Це спільний проект Зарічного районного суду м. Суми із журналістами телеканалу в рамках якого судді та працівники апарату розповідали про головні інноваційні досягнення останніх років у судовій системі. У 2017 році вийшло 18 таких передач.

Метою проекту є підвищення обізнаності громадян про судові правила і процедури; надання інформації про діяльність Зарічного районного суду м. Суми; сприяння співпраці між судом та громадянами; формування довіри суспільства до системи судочинства України і підвищення авторитету судової влади.

Кожний випуск — це нова тема і розповідь про те, що цікавить мешканців міста:

  • як подати позов до суду та сплатити судовий збір онлайн;
  • хто звільнений від його сплати за чинним законодавством та які пільги встановлено;
  • як призначається суддя для розгляду справи;
  • що таке суд присяжних;
  • як узяти участь у судовому засіданні дистанційно тощо.

Робота суду по створенню такого циклу передач спрямована на регулярне та активне спілкування суду і громадськості, а також зробити суд «ближчим» та відкритішим для людей!

Також з метою підвищення рівня правової обізнаності населення м. Суми та Сумської області, 07 грудня 2017 року помічник судді Алла Рубаненко взяла участь у записі програми «Феміда» на радіо «Слобода FM», в якій висвітлено питання, що пов’язані з темою: «Людина не товар! Питання протидії торгівлі людьми». 

Правовий квест

02 грудня 2017 року в Зарічному районному суді м. Суми вперше проведено гру-квест «Захисти свої права в суді». Метою заходу стало підвищення рівня правової культури молодого покоління, забезпечення прозорості та відкритості діяльності суду, пропагування доступності суду, підвищення рівня обізнаності з роботою суду. А щира цікавість, палаючі очі, активність та уважність юного покоління під час унікального простору спілкування у форматі квесту засвідчила, що мету заходу було досягнуто.

Модельне судове засідання

З метою активізації навчально-пізнавальної діяльності студентів, підвищення якості підготовки фахівців та налагодження ефективної співпраці студентів із судом, 11 грудня 2017 року в Зарічному районному суді м. Суми відбулося перше модельне судове засідання зі студентами-правниками Навчально-наукового інституту права Сумського державного університету.

Захід відбувався у формі моделювання судового розгляду матеріалів кримінального провадження за обвинуваченням особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України (умисне вбивство). Студентам випала можливість на собі відчути, як це бути суддею, секретарем судового засідання, судовим розпорядником, прокурором, адвокатом, обвинуваченим, представником потерпілого та свідком у кримінальному провадженні.

Висновки

На сьогоднішній день суспільство як ніколи потрібно інформувати про те, що відбувається в судовій владі, тому її прозорість, налагодження дієвої системи інформування громадян, поширення об’єктивної інформації про суди – це ті речі, важливість яких важко заперечити. І на підставі вище викладеного, можемо з упевненістю сказати, що Зарічний районний суд м Суми завжди працює відкрито та прозоро для суспільства.

Втім, в будь-якому разі, не можна ставити крапку на досягнутому. Умови та час диктують свої правила що є стимулом для покращення своєї роботи. Можна сказати, що і 2017 рік не був виключенням і колектив суду плідно попрацював у напрямку досягнення взаєморозуміння із «співрозмовником», підвищення обізнаності громадськості, довіри до суду та формування позитивного іміджу судової влади. В той же час ми знаємо, що є до чого прагнути і в подальшому будемо рухатися до визначеної цілі.