flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Роз’яснюємо можливості «Електронного суду» сьогодні

06 вересня 2018, 07:54

Сьогодні судова система не відстає від технічного прогресу і робить спілкування із громадянами більш зручним і комфортним. «Електронний суд» – поняття для українського суспільства не нове.

Так сьогодні учасники судових процесів завдяки системі «Електронний суд» мають змогу значно заощадити свій час та гроші. А судді та працівники апарату Зарічного районного суду завжди сприяють цьому.

Проте звертаємо увагу громадян, що на сьогоднішній день в суді діють лише окремі елементи підсистеми «Електронного суду»:

  • сплата судового збору online,
  • отримання інформації про етапи проходження справи в суді за допомогою офіційного веб-порталу «Судова влада України»,
  • можливість одержання судових повісток за допомогою SMS-інформування, а копій судових рішень - електронною поштою,
  • доступ до текстів судових рішень через Єдиний державний реєстр судових рішень,
  • проведення судових засідань у режимі відеоконференції.

В той же час, наказами Державної судової адміністрації України створено пілотні суди щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу. Зарічний районний суд м. Суми на даний час до списку пілотних суддів не входить.

Одночасно повідомляємо, що положеннями нових процесуальних кодексів передбачається запровадження у судах Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі-ЄСІТС).

Передбачається, що ЄСІТС покликана забезпечувати обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, фіксування судового процесу, участь учасників судового процесу в судовому засіданні в режимі відеоконференції. Для цього потрібно буде зареєструвати свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС .

Зокрема, кодексами передбачено, що ЄСІТС почне функціонувати через 90 днів із дня опублікування Державною судовою адміністрацією України у газеті «Голос України» та на веб-порталі судової влади оголошення про створення та забезпечення функціонування ЄСІТС.

До початку функціонування ЄСІТС, суд продовжує розглядати справи за матеріалами у паперовій формі.

На даний час процесуальні документи в електронному вигляді можуть бути надіслані судом учасникам судового процесу лише після їх реєстрації в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу, кримінального провадження на офіційному веб-порталі "Судова влада України" (Тимчасовий регламент надсилання судом електронних документів учасникам судового процесу, кримінального провадження, який затверджений наказом ДСА України від 07 листопада 2016 року № 227).

Звертаємо увагу, що письмове звернення громадян також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення) (ст. 5 ЗУ «Про звернення громадян»).

В електронному зверненні, крім прізвища, імені, по батькові, місця проживання громадянина, суті порушеного питання, також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.