flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Враження майбутніх суддів від стажування

21 листопада 2018, 14:58

Ось і промайнув майже місяць з дня коли до нашого суду прийшли п’ять кандидатів на посади суддів.

Сьогодні був останній день перебування їх в суді і по закінченню стажування ось що розповіли майбутні судді

            « Відведений для стажування час промайнув швидко, наше перебування в суді було насиченим, змістовним та сповненим враженнями, якими ми бажаємо поділитися.

Ні для кого не секрет, яка критична ситуація склалась у судах на сьогодні з кадрами – їх катастрофічно обмаль. Водночас, усім відомо, що Зарічний районний суд м. Суми завжди був рекордсменом з кількості розглянутих справ в області. Не зважаючи на ці об’єктивні обставини, суду вдається ефективно здійснювати правосуддя у розумні строки. При цьому, як би важко не було, діє спеціалізація суддів, не втрачається якість підготовлених рішень, зберігається людяне ставлення до відвідувачів суду. Зокрема, в Зарічному районному суді м. Суми за чотири тижні стажування ми ніколи не бачили чергу в жодну з канцелярій. І це не тому, що мало людей, якраз з цим у суді проблем немає – щодня до суду звертаються сотні людей, а завдяки тому, що в суді налагоджена ефективна внутрішня комунікація. Так, наприклад, відповідно до Інструкції з діловодства для того, щоб отримати копію судового рішення стороні у справі спочатку необхідно звернутися з відповідною заявою. А в Зарічному районному суді м. Суми на цей час на неї вже чекає заздалегідь оформлена його копія. Тобто формальні процедури максимально налаштовані на потреби відвідувачів. Кожен працівник вболіває не лише за власну ділянку роботи, а і за ефективну роботу усього суду.

Наразі у всіх судах значна увага приділяється розвитку електронних сервісів. У Зарічному районному суді м. Суми до цього підійшли відповідально – шаблони оптимізовано у найбільш зручний та ефективний спосіб.

Зважаючи на підвищену увагу суспільства до судової системи на телебаченні та в пресі, конструктивна взаємодія із засобами масової інформації є вимогою сьогодення. В Зарічному районному суді м. Суми ця робота налагоджена на випередження. Сайт суду наповнений актуальною інформацією, містить не лише перелік резонансних справ та інших справ, призначених до розгляду, а й корисні поради, юридичні консультації для пересічних громадян. Крім сайту інформація про суд розміщена і на таких популярних серед молоді ресурсах як Інстаграм та Фейсбук.

Значна увага приділяється до просвітництва серед школярів та студентів. За час стажування ми не раз були свідками, як голова суду проводила тематичні уроки в школах, а учні та студенти відвідували судові засідання. Стіни суду прикрашають дитячі роботи, зібрані в рамках конкурсу малюнків серед учнів шкіл міста на тему «Правосуддя».

Суд систематично виступає ініціатором обговорення проблемних питань взаємодії з органами влади та управління, що виникають під час застосування новел у законодавстві. За час нашого стажування предметом такого обговорення було узагальнення судової практики щодо видворення з України іноземців та осіб без громадянства.

            Наостанок, хочеться відмітити гостинність працівників суду, оскільки в умовах дефіциту часу нам, як стажерам, приділялась достатня увага не лише суддями-наставниками, а і спеціалістами усіх напрямків діяльності суду. Це і склало основу нашого позитивного враження, тому що на практиці продемонструвало головне – вміння поєднати професіоналізм з увагою до людей.

                                                                                    Кандидати на посаду судді».

Ми ж, в свою чергу, майбутнім служителям Феміди хотіли б побажати натхнення, продуктивної роботи й усіляких гараздів!