flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішення суду щодо забезпечення повернення неповнолітніх дітей до Грецької Республіки набрало законної сили.

25 жовтня 2013, 09:53

19 вересня 2013 року Зарічним районним судом м. Суми було розглянуто справу за позовом Головного управління юстиції у Сумській області в інтересах громадянина Грецької Республіки про забезпечення повернення неповнолітніх дітей до Грецької Республіки. Рішенням суду позов задоволено. Питання щодо визначення місця проживання дітей судом не вирішувалось.

При розгляді справи суд керувався Конвенцією про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей від 25.10.80 р (для України набрала чинності з 01.09.06 р.). Суть Конвенції полягає в тому, що один із батьків (або будь-яка інша особа, якій належать права піклування про дитину) не має права одноосібно приймати рішення про зміну місця проживання дитини або переміщення дитини на необмежений час у інше місце, зокрема, вивозити її в іншу державу або не повертати дитини до держави, де вона має місце свого постійного проживання. Відповідно до ст. 19 Конвенції жодне з рішень, прийнятих відповідно до цієї Конвенції, щодо повернення дитини не можна вважати таким, що вирішує будь-яке питання про піклування. Рішення про повернення дитини не може позбавити права особу, яка зобов’язується повернути дитину в державу її постійного місця проживання, звернутися до суду та отримати рішення по суті питання піклування про дитину.

         Вказане рішення суду було оскаржене відповідачем в апеляційному порядку. 18 жовтня 2013 року Апеляційним судом Сумської області рішення Зарічного районного суду м. Суми залишено без змін.

Таким чином, рішення суду на даний час набрало законної сили і підлягає виконанню.