flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спростування недостовірної інформації

15 лютого 2019, 09:36

13 лютого 2019 року на сайті інтернет видання «Сумской новостной портал» опубліковано статтю під назвою «Сумское правосудие» солидаризируется вокруг дела своего коллеги-взяточника».

Вважаючи поширену в згаданій статті інформацію неповною та недостовірною, з метою реалізації нашого права на відповідь та права суспільства на достовірну інформацію, Зарічний районний суд м. Суми вважає необхідним довести до відому громадськості наступне.

Дійсно 21 листопада 2018 року до Зарічного районного суду м. Суми надійшов обвинувальний акт стосовно голови Господарського суду Сумської області (на момент події). В підготовчому судовому засіданні всіма суддями у складі колегій було заявлено самовідводи в справі, оскільки під час здійснення досудового розслідування в цьому кримінальному провадженні здійснювались слідчі дії спрямовані на перевірку діяльності суддів Зарічного районного суду м. Суми.

А причини самовідводів суддів, вказані в інтернет-виданні як «товариські відносини», є надуманими та такими, що не відповідають дійсності.

Звертаємо увагу, що заяви про самовідвід суддів були задоволені колегіями суддів Зарічного районного суду м. Суми в порядку, визначеному КПК України. Вони відповідають Кодексу суддівської етики, Бангалорським принципам поведінки суддів та роз’ясненням Ради суддів України

Підставою таких заяв було те, що сам факт вчинення слідчих дій, спрямованих на з’ясування в конкретному кримінальному провадженні обставин щодо суддів Зарічного районного суду м. Суми, які не є учасниками кримінального провадження, перешкоджає розгляду справи в цьому складі суду, оскільки стороною обвинувачення зібрані в справі докази, які стосуються декількох суддів Зарічного районного суду м. Суми.

Вищезазначене свідчить про наявність ознак втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, оскільки в таких спосіб, стороною обвинувачення штучно створені обставини, які виключають участь судді в розгляді кримінального провадження, а тому судді Зарічного районного суду Ганна Шелєхова, Ірина Клімашевська, Олексій Сибільов, Євгеній Янголь, Ганна Кривцова, Алла Сидоренко звернулися до Вищої ради правосуддя та Генеральної прокуратури України із повідомленням про втручання у діяльність судді. Ці повідомлення є загальнодоступними для перегляду на сайті Вищої ради правосуддя за посиланням: https://bit.ly/2UYrhnc.

04 січня 2019 року вище вказане кримінальне провадження направлено до Сумського апеляційного суду для вирішення питання про направлення даної справи до іншого суду за підсудністю.  

Висновки автора статті щодо причетності суддів нашого суду до дій, в яких обвинувачується особа, є некоректними та такими, що не відповідають дійсності, не підтверджені жодними фактами.

Характер повідомлення, викладений у зневажливій формі, свідчить про свідоме направлення інформації з метою створення у суспільстві негативного образу суддів та спрямовані на підрив судової влади в цілому.

Враховуючи вищевикладене, беручи до уваги право суспільства на достовірну інформацію, відповідно до ч. 2 ст. 30 Закону України «Про інформацію», Зарічний районний суд м. Суми вважає за необхідне реалізувати право на відповідь з приводу вищезазначеної публікації та просимо опублікувати нашого листа на сайті.

Хочу зазначити, що суд поважає роль ЗМІ у висвітленні діяльності судової системи та вважає неприпустимим перешкоджання у здійсненні такої діяльності. Втім, звертаю увагу на обов’язок журналіста подавати для публікації об’єктивну і достовірну інформацію, як того вимагає законодавство України. Тому, розуміючи немаловажний вплив ЗМІ на формування громадської думки, з метою поширення об’єктивної, достовірної та всебічної інформації про роботу суду, пропонуємо в подальшому звертатись до головного спеціаліста із забезпечення зв’язків з ЗМІ – Сидоренко Наталії за тел. 60-04-53 для отримання коментарів.