flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зарічний районний суд м. Суми святкує 45 років своєї діяльності

20 лютого 2019, 08:10

20 лютого цього року Зарічний районний суд м. Суми відзначає 45-річчя своєї діяльності. Саме 20 лютого 1974 року Сумський міський народний суд було ліквідовано та створені народний суд Зарічного району м. Суми та народний суд Ковпаківського району м. Суми (наказ начальника відділу юстиції Сумського облвиконкому від 18 лютого 1974 року № 19).

Багато часу пройшло відтоді, багато що змінилося. На момент створення в суді працювало 3 судді та 12 працівників апарату, зараз же в суді фактично працюють 11 суддів (хоча їх штатна чисельність 15) та 54 працівники апарату суду. Та і посади раніше були дещо інші. Так наказом № 1 від 19 лютого 1974 року по народному суду визначено його штат: 3 судові виконавці, старший секретар суду, 2 секретарі суду, 3 секретарі судового засідання, діловод, прибиральниця та кур’єр. Зараз же в суді є посади керівника апарату та його заступника; помічника судді; спеціалістів з інформаційних технологій, статистичної роботи, кадрової роботи, по роботі зі зверненнями громадян; прес-секретаря; архіваріуса, провідних спеціалістів із забезпечення автоматизованого документообігу та судової статистики; ну і звичайно ж секретаря судового засідання, діловода, прибиральниці, кур’єра та завідувача господарства.

Хоча, порівняно із 1974 роком, чисельність колективу суду значно зросла, але й набагато збільшилося навантаження на суддів та працівників апарату. Так наприклад у 1974 році розглянуто 1884 справ та матеріалів, а у 2018 – 12956 справ та матеріалів.  

 

Щоденна робота судді надзвичайно складна, багатогранна і відповідальна. Високий рівень судової діяльності, винесення компетентного і справедливого рішення судом є однією з найважливіших гарантій надійного забезпечення прав і законних інтересів громадян. Кожний із суддів Зарічного районного суду м. Суми має не один десяток років юридичного стажу і у своєму професійному зростанні подолав чимало сходинок. Є серед них і ті, що розпочинали свою кар’єру юриста в Зарічному районному суді м. Суми. Багато молодих фахівців після закінчення навчання приходять працювати до суду, набиратися досвіду, застосовувати на практиці здобуті у ВУЗах знання. Багато хто із тих, хто розпочинав всій трудовий шлях в суді з посади кур`єра, секретаря чи діловода, в подальшому стали адвокатами, суддями, практикуючими юристами.

Колектив суду –  це фахівці, які віддають знання й досвід нелегкій і надзвичайно вагомій місії захисту конституційних прав і свобод людини, утвердження принципу верховенства права та справедливості. Завдяки спільним зусиллям керівництва й колективу повсякденна робота працівників Зарічного районного суду м. Суми раціонально організована та спрямована на максимальне підвищення рівня довіри громадян до суду.

 

«Пріоритетом роботи на посаді голови суду я ставлю зміцнення авторитету судової влади та довіри до суду. Успіх у досягненні цієї мети я бачу в щоденній чесній і сумлінній роботі, у повазі до закону зі свого боку і з боку підлеглих, втіленні європейських стандартів у здійсненні правосуддя, у вихованні правової культури юристів та громадян» - говорить голова суду Ганна Шелєхова.

Важливим принципом організації роботи суду є прозорість його функціонування. Ми завжди відкриті та готові до спілкування. Вагомим здобутком нашого колективу стали розвиток комунікації, просвітницької роботи, налагодження відносин між судом та громадськістю. Майже кожного тижня до суду приходять школярі та студенти, знайомляться з роботою суду, проходять практику, відвідують судові засідання. А в результаті дуже приємно чути позитивні відгуки про свою роботу та розуміти її користь та важливість для суспільства.

 

Особливе значення приділяємо правовому вихованню підростаючого покоління, в тому числі й дітей молодшого шкільного віку, формуванню в них правової культури громадянина України, що насамперед передбачає свідоме ставлення не лише до своїх прав, а і обов'язків перед суспільством і державою. Під час спілкування з дітьми, на прикладі мультфільмів, казок, розповідаємо про важливе значення поваги до законів, готовності дотримуватися й виконувати закріплені в них вимоги.

Працюючи зі студентами ми також шукаємо нові форми та методи спілкування. Перші в області ми провели правову квест-гру для студентів «Захисти свої права у суді». Метою таких заходів було підвищення рівня правової культури молодого покоління, забезпечення прозорості та відкритості діяльності суду, пропагування доступності суду, підвищення рівня обізнаності з роботою суду. А щира цікавість, палаючі очі, активність та уважність юного покоління під час унікального простору спілкування у форматі квесту засвідчила, що мету заходу було досягнуто.

Також ми надаємо можливість студентам-юристам відчути себе у ролі справжніх суддів, прокурорів чи адвокатів, беручи участь в модельних судових засіданнях. Метою проведення таких навчальних судових засідань є активізація навчально-пізнавальної діяльності студентів, підвищення якості підготовки фахівців та налагодження ефективної співпраці студентів із судом. Модельне судове засідання – це не лише унікальний простір спілкування студентів-правників з органами судової влади, а і можливість для майбутніх спеціалістів застосувати здобуті знання, уміння, навички на практиці.

   

Одним словом, ми не стоїмо на місці, не обмежуємося напрацьованим, а відшукуємо нові творчі, креативні підходи, нові формати та допоміжні засоби донесення до громадян Сумщини інформації про справжнє життя суду.

І наостанок хочеться наголосити, що якісний кінцевий результат у будь-якій справі залежить від злагодженої роботи команди, у нашому випадку – усіх працівників суду загалом. І працюючи кожного дня та дивлячись на результати свої роботи ми з упевненістю можемо сказати, що рухаємося у вірному напрямку.