flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Всесвітній день захисту тварин нагадуємо про відповідальність за жорстоке поводження з тваринами

04 жовтня 2019, 15:42

Сьогодні, 4 жовтня, відзначається Всесвітній день захисту тварин. Цей день спрямований на привернення уваги людства до прав тварин та чергове нагадування про те, що люди – сусіди та друзі усіх живих істот.

Памятайте, що за жорстоке поводження з тваринами передбачена адміністративна (ст. 89 КУпАП) та кримінальна відповідальність (ст. 299 КК України).

Жорстоке поводження до тварин являє собою побої, знущання, залякування, нацьковування на інших тварин, вчинені з хуліганських чи корисливих мотивів, що призвели до травмування, каліцтва чи загибелі тварин, а також насильницькі дії щодо тварин, спрямовані на задоволення статевої пристрасті.

У Зарічному районному суді м. Суми у 2018 році розглянуто кримінальну справу та винесено обвинувальний вирок чоловікові за жорстоке поводження з тваринами та призначено йому покарання у виді арешту строком 6 місяців. Але за результатами апеляційного перегляду міра покарання була змінена до 3 місяців арешту.

Усього по Україні у 2018 році судами було розглянуто 30 кримінальних справ за фактом жорстокого поводження із тваринами, з них 25 – з винесенням обвинувального вироку.  

Що робити, якщо Ви стали свідком жорсткого поводження з тваринами?

  1. Спробувати привернути увагу оточуючих до того, що відбувається. І зазвичай людина, яка вчиняє це порушення, у такій ситуації відволікається і припиняє свої дії.
  2. Необхідно одразу викликати поліцію за номером 102.
  3. За можливості зафіксуйте подію та обличчя людини, яка вчиняє неправомірні дії.

І пам’ятайте, що ми відповідальні за тих, кого приручили!

Примітка:

Жорстоке поводження з тваринами (стаття 299 КК України).

  1. Жорстоке поводження з тваринами, що відносяться до хребетних, у тому числі безпритульними тваринами, що вчинене умисно та призвело до каліцтва чи загибелі тварини, а також нацьковування тварин одна на одну чи інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, публічні заклики до вчинення діянь, які мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, а також поширення матеріалів із закликами до вчинення таких дій -

караються арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років.

  1. Ті самі дії, вчинені у присутності малолітнього чи неповнолітнього, -

караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

  1. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені з особливою жорстокістю або у присутності малолітнього чи неповнолітнього, або щодо двох і більше тварин, або повторно, або групою осіб, або вчинені активним способом, -

караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

 

Жорстоке поводження з тваринами таття 89 КУпАП).

Жорстоке поводження з тваринами - знущання над тваринами, завдання побоїв або вчинення інших насильницьких дій, що завдали тварині фізичного болю, страждань і не спричинили тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі, залишення тварин напризволяще, у тому числі порушення правил утримання тварин, -

тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я.

 

Ті самі дії, вчинені стосовно двох і більше тварин, або групою осіб, або особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме порушення, пропаганда жорстокого поводження з тваринами -

тягнуть за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я.

 

Насильницькі дії стосовно тварин, спрямовані на задоволення статевої пристрасті, -

тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я.