flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Керівника благодійного фонду, підозрюваного у зловживанні повноваженнями, судом узято під варту

14 грудня 2017, 08:52

12 грудня 2017 року слідчим суддею обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою президенту Благодійного фонду соціального захисту (підтримки) інвалідів Сумської області «Соцінвест», громадянину Л. Особа підозрюється у зловживанні повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364-1 КК України).

Також визначено підозрюваному Л. розмір застави в 480000,00 гривень.

Строк дії ухвали визначено до 08 год. 00 хв. 08 лютого 2018 року.

Заслухавши слідчого, прокурора, захисника, пояснення підозрюваного суд дійшов таких висновків.

Доводячи ризик можливості переховування від органів досудового розслідування, слідчий та прокурор обґрунтовано посилались на той факт, що підозрюваний Л. знаючи, що його викликають до слідчого для допиту – на нього не з’явився та про поважні причини своєї неявки не повідомив. А 05 жовтня 2017 року перетнув кордон, виїхавши до Німеччини. Вказана обставина є переконливою, вказує на факт ухилення та дає підстави стверджувати про те, що підозрюваний Л. може і надалі ухилятись від органів досудового розслідування.

Обґрунтованим суд вважав і ризик про можливий вплив підозрюваного Л. на свідків. Так, слідчий посилався на те, що допитані під час досудового розслідування свідки є близькими особами, а також інвалідами, які отримали 4 транспортні засоби. Ці особи, будучи вдячними підозрюваному Л., можуть під його впливом надати свідчення, що не відповідають дійсності, але на користь підозрюваного.

При визначенні розміру застави, суд врахував майновий та сімейний стан підозрюваного, інші дані про його особу, що містяться в матеріалах клопотання, а також наявність ризиків, передбачених ст. 177 КПК України і розмір ймовірної шкоди, завданої злочином, що на даний час інкримінується підозрюваному.

Інформаційно: президент Благодійного фонду соціального захисту (підтримки) інвалідів Сумської області «Соцінвест», громадянин Л., будучи службовою особою приватного право, умисно, з метою одержання неправомірної вигоди для себе та третіх осіб, використовуючи всупереч інтересам такої юридичної особи свої повноваження, нібито здійснив відчуження упродовж 2012-2015 років безоплатно отриманого благодійним фондом майна – транспортних засобів, без сплати мита та інших податків і зборів, передбачених законодавством України. Це призвело до заподіяння шкоди державним інтересам у вигляді неможливості надання соціально-незахищеній, малозабезпеченій категорії громадян та інвалідам транспортних засобів, а також ненадходження податків, зборів та обов’язкових платежів до бюджету на загальну суму 3 млн 276 тис грн.

Відеосюжет можна переглянути на телеканалі UA:Суми за посиланням: http://tv.sumy.ua/zapobizhnyj-zahid-u-vyglyadi-trymannya-pid-vartoyu-obraly-dlya-dyrektora-sotsinvestu-onovleno/.