flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом скасовано рішення виконкому СМР щодо підвищення тарифу на послуги з перевезення пасажирів ФОП Олійник А.Г.

13 грудня 2017, 08:54

07 грудня 2017 року задоволено адміністративний позов громадянина С. про визнання протиправним та скасування рішення виконавчого комітету Сумської міської ради № 365 від 18 липня 2017 року, яке стосується підвищення тарифу на послуги з перевезення пасажирів ФОП Олійник А.Г.

Визнано протиправним та скасовано рішення виконавчого комітету Сумської міської ради № 365 від 18 липня 2017 року «Про тарифи на послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, що працюють у звичайному режимі ФОП Олійник А.Г.».

11 грудня 2017 року постанова у даній справі складена у повному обсязі.

Суд, вислухавши позивача, представників відповідача та третьої особи, вивчивши матеріали справи та дослідивши надані докази, вважає, що адміністративний позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи, проект рішення «Про тарифи на послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, що працюють у звичайному режимі ФОП Олійник А.Г.", не був оприлюднений у порядку, встановленому ст. 13 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» (в редакцій, чинній на момент спірних правовідносин).

Враховуючи, що цей регуляторний акт був прийнятий без оприлюднення на офіційному веб-сайті повідомлення про оприлюднення проекту, не була вказана інформація про строк, протягом якого приймаються зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань; інформація про спосіб надання зауважень та пропозицій, суд вважає, що відповідачем не дотримана визначена законом процедура, що в силу ст.36 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» перешкоджало прийняттю оскаржуваного рішення та привело до прийняття рішення з порушенням встановленої процедури.

В свою чергу, відповідачем не спростовано доводи позивачів та не надано належних доказів, які обґрунтовують правомірність дій органу місцевого самоврядування щодо неналежного оприлюднення регуляторного акту.

Відповідачем також не доведено, що були обґрунтовані підстави для підвищення вартості проїзду.

Так, суд вважає що рішення Виконавчого комітету Сумської міської ради № 365 від 18.07.2017 року «Про тарифи на послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, що працюють у звичайному режимі ФОП Олійник А.Г.» не містить індивідуально-конкретних приписів, оскільки стосується невизначеного коло осіб, які користуються послугами маршрутного таксі, що надає ФОП Олійник А.Г.

Оскаржуване рішення регулює суспільні відносини, розраховане на неодноразове застосування та спрямоване на правове регулювання господарських відносин у сфері перевезення пасажирів.

Враховуючи викладене, позов підлягає задоволенню, а рішення виконавчого комітету Сумської міської ради № 365 від 18.07.2017 року – скасуванню.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом 10 днів.

Інформаційно: рішенням виконавчого комітету № 365 від 18 липня 2017 року встановлено тарифи у розмірі 4 грн. на послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, що працюють у звичайному режимі ФОП Олійник А.Г.:

  • № 2 «Ковпака - Прокоф’єва»;
  • № 9 «Добровільна – Прокоф’єва»;
  • № 21 «Прокоф’єва - Прокоф’єва»;
  • № 17А «Хіммістечко – Роменська».

Цим рішенням також визначено одного пасажироперевезення для пенсіонерів за віком (за умови пред'явлення пенсійного посвідчення) – 3 гривні; а для учнів 1-4 класів (за умови пред'явлення учнівського квитка) – 2 гривні.