flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За порушення вимог ч. 1 ст. 130 КУпАП водія притягнуто до відповідальності

05 лютого 2018, 16:51

02 лютого 2018 року судом громадянина Н. визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, та накладеного на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу на користь держави в сумі 10200 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 1 рік.

Відповідно до протоколу про адміністративне правопорушення від 05 листопада 2017 громадянин Н. цього дня о 01 год. 28 хв. в м. Суми по вул. Прокоф’єва біля буд. 19, керував автомобілем Volkswagen Passat 1, який належить ГУНП в Сумській області, з ознаками алкогольного сп’яніння, а саме: запах алкоголю з ротової порожнини, порушення мови, порушення координації рухів. Від проходження медичного огляду на стан сп’яніння на місці зупинки за допомогою газоаналізатора Alcotest 6810 та від проходження медичного огляду в закладі охорони здоров’я відмовився в присутності двох свідків, чим порушив п. 2.5 ПДР та скоїв правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 130 КУпАП.

Вказаний протокол надійшов у провадження суду 07 листопада 2017 року та у справі було проведено 10 судових засідань, на 9 з яких був присутній громадянин Н. Крім того, він скористався своїм правом у даній справі на юридичну допомогу адвоката.

Докази, які були досліджені в судовому засіданні, дають підстави стверджувати про те, що громадянин Н. порушив п.2.5 ПДР, за що передбачена відповідальність за ч.1 ст.130 КУпАП. 

Так, пунктом 2.5 Правил дорожнього руху передбачено, що водій повинен на вимогу працівника міліції пройти в установленому порядку медичний огляд для визначення стану алкогольного сп’яніння, впливу наркотичних чи токсичних речовин.

Згідно ст. 130 КУпАП - відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного сп'яніння, - тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв з позбавленням права керування транспортними засобами. З наведених норм слідує висновок, що відмова від проходження огляду на стан сп’яніння є окремою підставою для притягнення до адміністративної відповідальності незалежно від того тверезий водій чи ні.

Таким чином, суд вважає, що громадянин Н., відмовившись від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного сп'яніння, вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст.130 КУпАП.

Враховуючи характер скоєного правопорушення, особу правопорушника, суд вважав за необхідне застосувати до правопорушника адміністративне стягнення у вигляді штрафу з позбавленням права керування транспортними засобами.

Суддя – Клімашевська І.В.

Пошук в ЄДРСР судових рішень можна здійснити за номером 591/6388/17.