flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом обрано запобіжні заходи чоловікам, яких підозрюють у викраденні вантажівки з телевізорами та моніторами

27 квітня 2018, 16:46

26 квітня 2018 року слідчим суддею розглянуті клопотання про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою стосовно громадян П., Б., Д. та П., які підозрюються у таємному викраденні чужого майна за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах (ч.5 ст. 185 КК України) та незаконному заволодінні транспортним засобом за попередньою змовою групою осіб, що завдало великої матеріальної шкоди (ч.3 ст. 289 КК України).

До підозрюваного П. застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із визначенням розміру застави в сумі  3 060 000,00 гривень. Визначено строк дії ухвали до 10 год. 00 хв. 22 червня 2018 року.

На думку слідчого судді, долучені органами досудового розслідування до клопотання документи у їх сукупності містять інформацію, які вказують на те, що підозрюваний П. міг вчинити правопорушення, які йому інкримінують органи досудового розслідування. І такі документи на такій стадії досудового розслідування можуть бути підставою для підозри. При визначенні розміру застави судом враховано майновий та сімейний стан підозрюваного, інші дані про його особу, що містяться в матеріалах клопотання, а також наявність ризиків, передбачених ст. 177 КПК України та суму заявленої у кримінальному провадженні шкоди.

До підозрюваних Б. та Д. застосовано запобіжні заходи у вигляді цілодобового домашнього арешту, а також покладено на обох підозрюваних такі обовя`зки:

  • не відлучатися із м.Чернігів без дозволу слідчого, прокурора та суду ;
  • повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання і місця перебування;
  • здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну;
  • носити електронний засіб контролю.

Визначено строк дії ухвал до 22 червня 2018 року включно.

Заслухавши слідчого, прокурора, захисника, підозрюваних  слідчий суддя дійшов висновку про можливість застосуваня іншого, більш м’якого запобіжного заходу, ніж тримання під вартою, а саме: цілодобового домашнього арешту, який надасть можливість запобігти ризикам, встановленим у судовому засіданні.

В задоволенні клопотання слідчого про застосування до підозрюваного П. запобіжного заходу у виді тримання під вартою – відмовлено у зв`язку з необґрунтованістю. Водночас особу зобов`язано прибувати за кожною вимогою  у кримінальному провадженні до слідчого, прокурора чи суду.

Долучені органами досудового розслідування до клопотання документи у їх сукупності містять інформацію та факти, які вказують на те, що підозрюваний П. міг вчинити правопорушення, які йому інкримінують органи досудового розслідування, і такі документи можуть бути підставою для підозри.

Обґрунтовуючи клопотання слідчий вказує на наявність ризиків, передбачених п.п.1,3,5 ч.1 ст.177 КПК України, а саме: що підозрюваний П. може переховуватись від органів досудового розслідування та/або суду, незаконно впливати на потерпілого, свідків та інших учасників кримінального провадження, вчинити інше кримінальне правопорушення.

В той же час, жодних доказів на підтвердження існування вказаних ризиків слідчому судді надано не було.

Натомість, з наданих захисником документів вбачається, що підозрюваний П. раніше не судимий, є інвалідом з дитинства, народився та постійно проживає в м. Глухів, має міцні родинні зв`язки: батьків, дружину, малолітню дитину.

Інформаційно: особи підозрюються у викраденні вантажівки з телевізорами та моніторами марки «LG» в кількості 1076 штук за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах.