flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом обрано запобіжний захід жінці, яку підозрюють у торгівлі людьми

15 червня 2018, 16:15

15 червня 2018 року слідчим суддею обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту із забороною залишати житло в період часу з 20:00 год. до 07:00 год. громадянці М.

Жінка підозрюється у вербуванні людини з метою її подальшої сексуальної експлуатації, з використанням уразливого стану особи, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч.2 ст. 149 КК України).

Також на неї покладено такі обов’язки:

  • прибувати до слідчого, в провадженні якого знаходиться кримінальне провадження, за першою вимогою;
  • не виїжджати за межі м. Суми без дозволу слідчого, прокурора, суду;
  • утримуватися від спілкування з потерпілою;    
  • носити електронний засіб контролю;
  • здати на зберігання до відповідних органів державної влади за вказівкою слідчого чи прокурора паспорт для виїзду за кордон..

На думку слідчого судді стороною обвинувачення доведено наявність обґрунтованої підозри громадянки М. у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення, що підтверджується наданими суду матеріалами.

Доведеними слід вважати наявність ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, оскільки жінка підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину, не має постійного місця роботи, може виїхати до Турецької республіки на заробітки, у кримінальному провадженні не встановлені всі особи, які можуть бути причетні до вчинення злочину. А тому існують підстави вважати, що підозрювана може продовжити вчинення злочинів, переховуватись від органів досудового розслідування та суду, незаконно впливати на потерпілу, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Врахувавши це суд вважає, що на час розгляду клопотання більш м’які запобіжні заходи, ніж домашній арешт, не здатні в повній мірі запобігти ризикам, доведеним стороною обвинувачення.

Також судом враховано, що підозрювана має на утриманні малолітню дитину, яка потребує догляду та консультації лікаря хірурга.

Строк дії ухвали в частині застосування запобіжного заходу та покладення на підозрюваного обов’язків встановлено до 16.00 год. 11 серпня 2018 року.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом п’яти днів.

Інформаційно: в ході досудового розслування встановлено, що 26-річна сумчанка дізнавшись, що її 22-річна знайома перебуває у скрутному матеріальному становищі, зокрема є матір’ю-одиначкою, не має стабільного доходу, почала схиляти її переїхати до Республіки Туреччина, де вона зможе за грошову винагороду надавати іншим особами послуги сексуального характеру.

Жінка, скориставшись уразливим станом знайомої, обіцяла їй стабільну винагороду та задовільні умови. Щоб пришвидшити процес переїзду до іншої країни, підозрювана ніби то  запропонувала знайомій передати в борг 300 доларів США для оформлення закордонного паспорта.