flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом обрано запобіжний захід підозрюваному у вимаганні грошей

14 лютого 2019, 09:50

13 лютого 2019 року слідчим суддею розглянуто клопотання про взяття під варту двох чоловіків, яких підозрюють у вимаганні грошей, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, з погрозою заподіяння насильства потерпілому (ч.2 ст. 189 КК України).

Відносно одного з підозрюваних обрано запобіжний захів у вигляді цілодобового домашнього арешту та покладено наступні обов’язки:

  • носити електронний засіб контролю;
  • не відлучатися із міста без дозволу слідчого, прокурора та суду ;
  • повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання і місця перебування;
  • здати на зберігання до відповідних органів державної влади свої документи, що дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну;
  • утримуватись від спілкування з потерпілим.

Заслухавши учасників процесу слідчий суддя вважає, що прокурором та слідчим не обґрунтовано та не доведено доказами того, що існує ризик вчинення підозрюваним інших кримінальних правопорушень. Так, згідно наданих документів, підозрюваний раніше не судимий, має позитивну характеристику за місцем проживання. Враховуючи такі обставини суд вважає, що ризик вчинення ним інших злочинів є необгрунтований.

В той же час, з доданих до клопотання матеріалів та досліджених  в судовому засіданні обставин, вбачається, що підозрюваний знає потерпілого та останній надав органам досудового розслідування свідчення проти нього, що дає підстави стверджувати про можливість впливу підозрюваного на даній стадії процесу на потерпілого.

А тому в даному випадку до підозрюваного можливо застосувати інший, більш м’який запобіжний захід, ніж тримання під вартою, а саме: цілодобовий домашній арешт, з носінням електронних засобів контролю.

Встановлено строк дії ухвали в частині застосування запобіжного заходу у виді домашнього арешту до 10 квітня 2019 року включно.

Щодо іншого підозрюваного, то слідчим суддею відмовлено в задоволенні клопотання про взяття його під варту. Так в судовому засіданні слідчим та прокурором не доведено обґрунтованість оголошеної підозри та існування ризиків, а саме: що чоловік може переховуватись від органів досудового розслідування та/або суду, незаконно впливати на потерпілого та інших учасників кримінального провадження, вчинити інше кримінальне правопорушення.

У судовому засіданні також встановлено, що підозрюваний має цивільну дружину та спільну з нею малолітню дитину, постійне місце проживання, за яким характеризується виключно з позитивного боку.

Ухвали можуть бути оскаржена в апеляційному порядку протягом п’яти днів.