flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом розгляду 6 справ про уточнення списку виборців

29 березня 2019, 14:22

31 грудня 2018 року розпочався процес щодо підготовки та проведення чергових виборів Президента України, які відбудуться 31 березня 2019 року.

До 25 березня 2019 року включно громадяни мали змогу безпосередньо звернутися до Державного реєстру виборців з приводу уточнення своїх персональних даних.

До суду ж позовна заява про уточнення списку виборців може бути подана не пізніш як за два дні до голосування, тобто до 28 березня 2019 року включно.

Так станом на 29 березня до суду звернулись 6 осіб щодо уточнення списку виборців та надання їм можливості проголосувати на виборах Президента України, які призначені на 31 березня 2019 року.

П’ять адміністративних позовів судом розглянуто та задоволено, лише один позов передано за підсудністю до Охтирського міськрайонного суду Сумської області. Відповідачем у даній справі є дільнична виборча комісія, що знаходиться в Охтирському районі Сумської області. А відповідно до ч. 2 ст. 274 КАС України, адміністративні справи щодо уточнення списку виборців розглядає місцевий загальний суд як адміністративний суд за місцезнаходженням відповідної комісії. Враховуючи вказану норму законодавства, даний позов про внесення до списку виборців, жодним чином не підлягає розгляду Зарічним районним судом м. Суми та його було передано за підсудністю до Охтирського міськрайонного суду Сумської області.

Додатково повідомляємо, що до компетенції місцевого загального суду як адміністративного суду, відповідно до статті 20 КАС України, відносяться також справи щодо:

  • оскарження рішень, дій чи бездіяльності дільничних виборчих комісій, що знаходяться на території Зарічного району м. Суми та членів цих комісій;
  • справи щодо порушення ЗМІ виборчого законодавства.