flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сумського міського голову визнано винним у вчиненні правопорушень, пов’язаних з корупцією, але стягнення не накладено у зв’язку із закінченням строків

27 травня 2019, 09:06

27 травня 2019 року завершено розгляд складених стосовно Сумського міського голови протоколів у справі про адміністративне правопорушення.

За результатами розгляду чоловіка визнано винним у вчиненні адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, передбачених ч.ч.1, 2 ст.172-7 КУпАП, але провадження праві закрито, у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.

Згідно протоколів, громадянин Л., займаючи посаду Сумського міського голови,  протягом 2017 року, підписував відповідні розпорядження, яким передбачалась виплата йому премій як Сумському міському голові в розмірах від 65% до 270% розміру посадового окладу, надбавок та доплат у межах фонду преміювання та економії фонду оплати праці.

В судовому засіданні міський голова своєї провини не визнав, пояснивши, що дійсно підписував такі розпорядження та отримував визначені в них премії, але розмір премій був визначений відповідно до вимог законодавства, обговорювався на оперативних нарадах виконкому, а згаданими розпорядженнями преміювався не тільки він, а й інші працівники Сумської міської ради. Крім того, в інший спосіб відсутня можливість отримання та виплати Сумському міському голові премії, а судовим рішенням, прийнятим раніше по аналогічній справі була встановлена законність його дій при цьому.

Заслухавши учасників процесу, дослідивши надані сторонами докази, суд дійшов висновків, що факт скоєння Сумським міським головою правопорушень суд вважає доведеним, а його дії кваліфікує за ч.ч. 1, 2 ст. 172-7 КУпАП, оскільки він, всупереч вимогам Закону України «Про запобігання корупції», вчинив дії в умовах реального конфлікту інтересів та не повідомив у встановленому законом порядку про наявність у нього реального конфлікту інтересів.

Вирішуючи питання щодо строків притягнення до адміністративної відповідальності, суд виходив з наступних міркувань.

Протоколи про адміністративні правопорушення від 30 січня 2019 року надійшли до суду 05 лютого 2019 року.

В протоколах були відсутні будь-які підписи громадянина Л. про ознайомлення з їх змістом чи будь-які інші докази, що свідчили б про отримання ним наведених протоколів.

Розгляд справи судом було призначено на 26 лютого 2019 року.

26 лютого 2019 року в судове засідання чоловік не з’явився, повідомивши про неможливість прибуття, внаслідок чого судом за клопотанням прокурора було зупинено строк розгляду справи.

В подальшому розгляд справи судом неодноразово відкладався внаслідок клопотань захисника та міського голови, а також по причині його хвороби. Оскільки розгляд справи можливий виключно в присутності особи, що притягується до відповідальності, а судом вживались всі можливі передбачені КУпАП заходи, з метою забезпечення його участі в судовому засіданні, зокрема, шляхом направлення відповідних запитів до лікарні.

Після явки Лисенка О.М. в судове засідання, строки розгляду справи відновлювались. Проте на день розгляду справи закінчились строки, передбачені ч. 3 ст. 38 КУпАП (3 місяці з дня виявлення), тому провадження в справі підлягає закриттю.

Постанова суду може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Пошук в ЄДРСР судових рішень по вказаному провадженню можна здійснити за номером 591/724/19.

Головуючий суддя Сибільов О.В.