flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Наші публікації на сторінках ЗіБ: Відсутність коштів на доступ до Феміди слід доводити належним чином

28 грудня 2018, 18:12

Наводимо посилання на інформаційні ресурси в мережі Інтернет: газета Законі і бізнес: стаття під назвою «Довідка про бідність». Аналіз причин відмов у задоволенні заяв громадян щодо звільнення від сплати судового збору або щодо відстрочення сплати підготовлено головою суду Ганною Шелєховою та помічником судді Аллою Рубаненко. https://zib.com.ua/ua/135792-vidsutnist_koshtiv_na_dostup_do_sudu_slid_dovoditi_nalezhnim.html.

Якщо Ви звертаєтеся до суду за захистом своїх справ, крім клопоту, пов’язаного з оформленням відповідної позовної заяви, збиранням та наданням суду доказів на підтвердження своєї правоти в суді, на Ваші плечі лягає також і обов’язок сплати судового збору. Інколи сума судового збору є непомірною для громадян, проте законодавець передбачив пільги щодо сплати судового збору, визначені вказаним Законом.

В той же час у разі, якщо особа, яка звертається до суду з позовом, та на яку не розповсюджуються визначені Законом пільги щодо звільнення від сплати судового збору, має незадовільний майновий стан, вона може звернутися до суду з клопотанням про відстрочення або розстрочення, зменшення розміру або звільнення від сплати судового збору.

Проте трапляються випадки, коли суду доводиться відмовляти у задоволенні заяв громадян щодо звільнення від сплати судового збору та (або) відстрочки його сплати. Аналіз причин такої відмови за період з 01 січня 2018 по 01 листопада 2018 року проведено суддею Шелєховою Г.В. та помічником судді Рубаненко А.М.